Receptek / Judit receptjei / 2008. ősz  ::. 

«««
Balkáni kolbászos-gombás krumpli
Gyorsan, valami finomat!
 
Hozzávaló:
75 dkg krumpli
4 dl tej
só és frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
40 dkg füstölt parasztkolbász (nem túl kemény-nem túl puha, pl.: Gyulai hentes kolbász)
25 dkg gomba
10 dkg füstölt sajt
1 csokor újhagyma
3 evőkanál olaj
2 dl ajvár
½ dl vörösbor

a tálaláshoz apróra vágott petrezselyem és tejföl
a tepsi előkészítéséhez kevés vaj


Előmelegítjük a sütőt 220 fokra, és kivajazunk egy 25x35 cm-es tepsit.

A krumplit meghámozzuk, 1 cm vékonyan felkarikázzuk, és a tejjel együtt beletesszük egy 28 cm átmérőjű, legalább 10 cm magas peremű lábosba. Sózzuk-borsozzuk, megpucolva és összezúzva hozzáadjuk a fokhagymát, és nagy lángon felforraljuk. Ezután mérsékelt tűzön, néha megkeverve, csendes forralással kb. 15 perc alatt legalább félpuhára főzzük, de lehet ennél kicsit tovább is.

Ezalatt előkészítjük a többi hozzávalót. A kolbászt 1 cm vékonyan felkarikázzuk; a gombát körömkefével megmossuk, szárazra töröljük, és ½ cm vékonyan felszeleteljük; a füstölt sajtot megreszeljük, az újhagyma fehér szárát felkarikázzuk. Az olajat megforrósítjuk egy nagy serpenyőben, és 2-3 perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk rajta a kolbászkarikákat. Ha kész, hozzáadjuk a gombát, és 3 perc alatt összepároljuk vele.

A minimum félig főtt krumplihoz hozzákeverjük a kolbászos gombát, a reszelt sajtot, az újhagymát, az ajvárt és a vörösbort. Az ételt sózzuk-borsozzuk, nagy lángon kevergetve felforraljuk, és azon forrón, egyenletes rétegben átöntjük a kivajazott tepsibe, majd 20-25 perc alatt megsütjük a sütőben. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel meghintjük, és sok tejföllel kínáljuk.

6 nagy adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice