Hozzávaló:
5 dl tej
10 dkg cukor
1 vaníliarúd
5 dl tejszín
25 dkg szikkadt kifli
12 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 nagy citrom
4 tojássárgája
10 dkg vaj
a tepsi kikenéséhez kevés vaj
a tálaláshoz 2 dl méz
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit.
A tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét nagy lángon kevergetve forrpontig melegítjük. Levesszük a tűzről, hozzávegyítjük a tejszínt, és félretesszük hűlni. Ezalatt a kifliket 1 cm vékony karikákra vágjuk, és beleszórjuk a tepsibe. A darált mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáreszeljük a citrom héját, és a cukros-citromos mákkal meghintjük a kiflikarikákat.
A tojássárgájákhoz kézi habverővel apránként hozzávegyítjük a kihűlt, tejes keveréket, és megöntözzük vele a tepsiben várakozó mákos kiflikarikákat. Az egészet nagyon alaposan összeforgatjuk: így a mák szétoszlik, a kiflikarikák jó tocsakossá válnak.
Az ételre rámorzsoljuk a vajat, és 30 perc alatt megsütjük a sütőben. Tálaláskor mézet kínálunk hozzá.
6 adag lesz belőle.
|