Receptek / Judit receptjei / 2008. ősz  ::. 

«««
Karácsonyi mákos guba
Együtt a konyhában
 
Hozzávaló:
5 dl tej
10 dkg cukor
1 vaníliarúd
5 dl tejszín
25 dkg szikkadt kifli
12 dkg darált mák
10 dkg porcukor
1 nagy citrom
4 tojássárgája
10 dkg vaj

a tepsi kikenéséhez kevés vaj
a tálaláshoz 2 dl méz



A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit.

A tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét nagy lángon kevergetve forrpontig melegítjük. Levesszük a tűzről, hozzávegyítjük a tejszínt, és félretesszük hűlni. Ezalatt a kifliket 1 cm vékony karikákra vágjuk, és beleszórjuk a tepsibe. A darált mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáreszeljük a citrom héját, és a cukros-citromos mákkal meghintjük a kiflikarikákat.

A tojássárgájákhoz kézi habverővel apránként hozzávegyítjük a kihűlt, tejes keveréket, és megöntözzük vele a tepsiben várakozó mákos kiflikarikákat. Az egészet nagyon alaposan összeforgatjuk: így a mák szétoszlik, a kiflikarikák jó tocsakossá válnak.

Az ételre rámorzsoljuk a vajat, és 30 perc alatt megsütjük a sütőben. Tálaláskor mézet kínálunk hozzá.


6 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice