Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Perzsa rizses csirke pisztáciával és gránátalmával
Főzzünk valami finomat!
 

Hozzávaló a rizshez:
10 szem kardamom
1 púpos kávéskanál koriandermag
1 nagy fej vöröshagyma, megreszelve
2 evőkanál olaj
só és frissen őrölt bors
1 hosszú fahéjrúd
25 dkg basmati rizs
0,5 dl víz
10 dkg natúr pisztácia

Hozzávaló a csirkéhez:
60 dkg csirkemellfilé, ijjnyi csíkokra vágva
só és frissen őrölt bors
0,5 dl olaj
5 dkg vaj
4 evőkanál sűrített paradicsomlé
1,5 dl víz
1 púpos kávéskanál őrölt fahéj

Hozzávaló a tálaláshoz:
1 gránátalma
4 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld




A rizshez a kardamomokat kibontjuk a hüvelyeikből, a koriandermagot mozsárban finom porrá törjük. Ezután a hagymát, némi sóval-borssal, mérsékelt tűzön, lefedve, de néha megkeverve üvegesre pároljuk az olajon egy kb. 14 centi átmérőjű, 1,5-2 literes fazékban. Hozzáadjuk a kardamomot, a koriandert és a fahéjat, és fedő nélkül 1 percig kevergetjük.

A fűszeres hagymához hozzászórjuk a rizst, és megint kevergetjük, kb. 2-3 percet: így a rízs átveszi a hagyma és a fűszerek ízét, valamint kicsit áttetszővé válik. Most hozzáöntjük a vizet, megsózzuk, nagy lángon felforraljuk, majd takaréklángon lefedeve, de néha megkeverve tökéletesen puhára főzzük a rizs kb. 10 perc alatt. Ha kész, lefedve hagyjuk.

Eközben haladunk tovább. A natúr pisztáciát, egy minél nagyobb, száraz teflon serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve addig pirítjuk, hogy illítos legyen. Majd ha kihűlt, kifejezetten durvára őröljük. A gárnátalmát megpucoljuk: félbe vágjuk, majd gumikesztyűs kézzel kibontjuk belőle a magjait.

A csirkecsíkokat megsózzuk-megborsozzuk és három adagra osztve, mérsékelt tűzön pár perc alatt megsütjük őket a vaj-olaj keverékén egy 24 centi átmérőjű teflonserpenyőben. A vajból és az olajból mindig csak 1/3-1/3 adagot használunk egy-egy adag csirkecsík sütéséhez, és a sütések között a serpenyőt papírtörlő segítségével óvatosan szárazra töröljük. (Pocsékolásnak tűnhet, tudom, de így biztosan nem égett vaj-olaj keverékében sütögetünk majd.)

Miutánmegsült az összes csirkecsík, visszapakoljuk őket a serepnyőbe. A sűrített paradicsomot elkeverjük a vízzel és az őrölt fahéjjal, majd mérsékelt tűzön 1 perces kevergetéssel összefőzzük a csíkokat a fahéjjal paradicsom szósszal.

A puha rizsből kivesszük a fűszereket, s helyettük hozzákeverjük a pisztáciát meg a gránátalma magjait.

Tálaláskor a rízst elosztjuk formás kupacokban 4 tányéron, kicsit bemélyítjük a kupacok belsejét, majd ide a mélyedésekbe igazságos arányban csirkecsíkokazt halmozunk. Végül mindegyik adag ételt megszórjuk egy-egy evőkanál friss korianderzölddel.

 



«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice