Hozzávaló:
35 dkg csirkemellfilé
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál pirított szezámolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 csomag Eisberg zöldsaláta keverék
A sütéshez:
kevés olaj
Az öntethez:
1 friss, piros chilipaprika
1 evőkanál ánizs
3 evőkanál cukor
½ evőkanál víz
1½ dl kókusztej
1-2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál zöldcitromlé
1 evőkanál rizsecet
½ dl olaj
A csirkemellfilét ujjnyi csíkokra vágjuk, és összeforgatjuk a szójaszósszal meg a pirított szezámolajjal. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk.
Az öntethez a chilit kimagozzuk, apróra vágjuk. Az ánizst egy kis serpenyőben mérsékelt tűzön szűk 1 percig hevítjük, közben rázogatjuk, majd ha kihűlt, mozsárban megőröljük.
Az eddig használt serpenyőben mérsékelt tűzön megkaramellizáljuk a cukrot a vízzel, aztán levesszük a tűzről, és hozzáöntjük a kókusztejet. Most visszatesszük, és rövid ideig kevergetjük, hogy a karamell elvegyüljön a kókusztejben, majd az egészet némileg beforraljuk. A kókuszos karamellt végleg levesszük a tűzről, és belekeverjük a chilit, az ánizst, a szójaszószt, a zöldcitromlevet és a rizsecetet. Turmixgépben összedolgozzuk, és le-leállítva a turmixgépet, apránként hozzáöntünk ½ dl olajat. Fontos, hogy az olaj jól elvegyüljön.
Egy wokban kevés olajat hevítünk, és 4 egyenlő adagra elosztva, nagy lángon megsütjük benne a csirkecsíkokat. Végül az összes húst visszatesszük egy pillanatra a wokba, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, és csak annyi ideg hagyjuk a tűzön, amíg a csirkecsíkok átveszik a fokhagyma ízét.
Tálaláskor a salátakeveréket összeforgatjuk az öntettel, és ha úgy ítéljük, jót tenne még a leveleknek kevés olaj, hozzájuk keverjük. Az ánizsos-kókuszos salátát elosztjuk tányérokon, és arányosan rápúpozzuk a pirított, fokhagymás csirkecsíkokat.
|