A tortaforma aljába:
5 dkg puha vaj
15 dkg barna cukor
½ kávéskanál őrölt fahéj
3 evőkanál darált dió
60 dkg friss vagy mélyhűtött, alaposan lecsöpögtetett meggy
A tésztához:
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 tojássárgája
2 tojás
1 vaníliarúd
1½ dl tejföl
22 dkg finomliszt
1 csipet só
1 kávéskanál sütőpor
¼ kávéskanál szódabikarbóna
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Alufóliába burkoljuk egy 24 cm átmérőjű tortaforma alját, majd a formát kivajazzuk.
A kivajazott forma aljába 5 dkg vajat teszünk, és sütőben megolvasztjuk benne. A barna cukrot elkeverjük az őrölt fahéjjal és az őrölt dióval, ráhintjük az olvadt vajra, és erre rászórjuk egyenletes rétegben a meggyet.
A tésztához a vajat, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét robotgéppel 1 perc alatt összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, eldolgozzuk a géppel, aztán elvegyítjük benne egyenként az egész tojásokat, majd a tejfölt is.
A lisztet összekeverjük a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával. A lisztkeveréket robotgéppel beledolgozzuk a vajas alapmasszába: a tészta megvan.
A tésztát egyenletes rétegben belekanalazzuk a tortaformába, rá a meggyre, és elsimítjuk a tetejét.
A meggyes lepényt 1 óra 15 perc alatt megsütjük úgy, hogy 1 óra után letakarjuk alufóliával, hogy nehogy megégjen a lepény teteje. Akkor van kész, ha beleszúrunk egy tűvel, és az tisztán jön ki belőle. Ezután 5 percig rácsra téve hűtjük, majd óvatosan körbevágjuk a formában, határozott mozdulattal kiborítjuk egy nagy tálra, és megvárjuk, amíg langyosra hűl.
|