Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Kardamomos kávés keksz
Süssünk valamit!
 
A kekszhez:
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál meleg tej
2 evőkanál neszkávé
30 dkg finomliszt
1 kávéskanál őrölt kardamom
1 kávéskanál sütőpor
1 nagy csipet só
25 dkg puha vaj
20 dkg cukor
1 tojás

A krémhez:
35 dkg tejcsokoládé
2½ dl tejszín
5 dkg puha vaj
1 kávéskanál őrölt kardamom


Először is elkészítjük a krémet, amellyel megtöltjük majd a kekszeket. A csokit apróra törjük, aztán késes betétű robotgépben megőröljük. A tejszínt megforrósítjuk, hozzáöntjük a csokihoz, és csak annyira rövid ideig járatjuk tovább a gépet, amíg a csoki fel nem oldódik a tejszínben, és sima keveréket nem kapunk. Tovább nem szabad! Ezután hozzáadjuk a puha vajat és az őrölt kardamomot is, és 10 mp alatt ezeket is belevegyítjük a géppel. Az egészet átkanalazzuk egy tálba, lefoplackozzuk, és kb. 30 percre mélyhűtőbe tesszük, hogy sűrűre dermedjen.

A kekszhez az étcsokit apróra törjük, gőz fölött kevergetve megolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A meleg tejben feloldjuk a kávét. A lisztet összekeverjük az őrölt kardamommal, a sütőporral és a sóval.

A vajat és a cukrot robotgéppel 2 perc alatt összekeverjük, majd hozzávegyítjük a tojást, és ha ez elkeveredett, az olvasztott csokit és a sűrű kávét is. Végül fakanállal belevegyítjük a kardamomos lisztkeveréket. A tésztából 2 db 4 cm átmérőjű hurkát formázunk, és folpackba csomagolva ½ órára a mélyhűtőbe tesszük.

A sütéshez előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk 2 nagy tepsibe. A tészta-hurkákat ½ cm vékony körlapokra vágjuk, és a körlapokat egymástól kb. 4 cm-re tesszük a tepsiken. 12 perc alatt megsütjük őket, egyik adagot a másik után. Amíg sül az egyik adag, a tésztát tegyük vissza a mélyhűtőbe.

A csokis krémet kivesszük a mélyhűtőből, robotgéppel átkeverjük, és a kekszeket párosával összetöltjük vele.

Kb. 36 db töltött keksz lesz belőle


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice