Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Rózsa torta
Süssünk valamit!
 
A lapokhoz:
15 dkg darált dió
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 citrom reszelt héja
30 dkg cukor
6 tojásfehérje (szobahőmérsékletű)

A csokoládékrémhez:
45 dkg étcsokoládé
2 dl habtejszín
30 dkg puha vaj
1 vaníliarúd

Az összeállításhoz:
6 evőkanál eperlekvár
*3 evőkanál eperpálinka

A díszítéshez:
5 dkg darált dió
*5 dkg vákuum-szárított eper
3 dkg cukor

A sütőlemezek előkészítéséhez: kevés vaj és finomliszt


ELŐZŐ NAP:

A lapokhoz a sütőt előmelegítjük 120 fokra (gázsütőn ½-es fokozat). Kivajazunk, kilisztezünk 1vagy 2 sütőlemezt, illetve minél keskenyebb peremű tepsit. A sütőlemezek száma attól függ, hányra fér majd rá 3 db 20 cm átmérőjű körlap. Ezután 1 vagy 2 sütőpapírra összesen 3 db 20 cm átmérőjű kört rajzolunk, és a papír(oka)t ráfektetjük a sütőlemez(ek)re.

A darált diót, a keményítőt, a reszelt citromhéjat és a cukor 2/3-át összevegyítjük. A tojásfehérjékből lágy habot verünk, apránként hozzáadjuk a maradék cukrot, majd tovább verjük, amíg a hab kemény nem lesz. Fakanállal 3 részletben beleforgatjuk a habba a diós keveréket.

Előveszünk egy habzsákot, cső nem kell bele, és beletöltjük a diós hab 1/3-át.

Elkészítjük az első hab-körlapot. A zsákot az egyik megrajzolt kör közepe fölé tartjuk, és innen indulva, spirális alakzatban habcsíkokat nyomunk szorosan egymás mellé körbe-körbe - amolyan „tekeredik a kígyó" módjára. Amikor aztán elértünk a kör széléhez, megvan az első 20 cm átmérőjű hab-körlapunk. Ezután ugyanígy elkészítjük a maradék diós habból a másik 2 körlapot. Ha a sütőpapír(ok) csúszkálnának a sütőlemez(ek)en, tegyünk a sarkai alá egy-egy pötty diós habot, az odaragasztja majd.

A hab-körlapokat 40-50 perc alatt megsütjük. Ha 2 sütőlemezzel ügyködünk, úgy tegyük be őket egymás fölé-alá a sütőbe, hogy minél több hely maradjon köztük.

A megsült hab-körlapokat rácsra téve kihűtjük.


MÁSNAP:

A krémhez a csokoládét apróra vágjuk, és a tejszínnel meg a vaníliarúd kikapargatott belsejével együtt gőz fölött, kevergetve összeolvasztjuk. Levesszük a gőzről, kézi habverővel apróbb adagokban eldolgozzuk benne a vajat, majd 30 percre hűtőbe tesszük, hogy sűrűre dermedjen.

Az idő leteltével a csokoládékrémet robotgéppel pár perc alatt habosra keverjük, a eperlekvárt összevegyítjük a eperpálinkával.

Az első hab-körlapot megkenjük a pálinkás lekvár felével, majd a csokikrém negyedével. Ráhelyezzük a második hab-körlapot, megkenjük a maradék pálinkás lekvárral, és erre is jön negyed adag csokikrém. Miután ráhelyeztük a tortára a harmadik hab-körlapot, erre csak csokikrémet kenünk, és a maradék csokikrémmel bevonjuk a torta oldalát. Ezután a torta oldalára darált diót tapicsolunk, és betesszük a hűtőbe.

Az összeállított tortának legalább 1 napot kell a hűtőben tölteni, hogy a diós-csokis-málnás ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt a vákuum-szárított epret és a cukrot kávédarálóban összedaráljuk, és megszórjuk vele a torta tetejét.




* Ehhez a tortához én a Zwack Fehér Eper pálinkát javaslom, főleg ár-érték aránya miatt, bár ez sem két fillér. Beszerzés, információ: www.zwackwebshop.hu. Ám ha valakit a még jobb pálinkák érdekelnek, annak érdemes megismerkedni többek közt az Agárdi (www.agardi.hu), a Bestillo (www.bestillo.hu) és a Márton (www.martonpalinkak.hu) márkákkal. Még több információ: www.palinka.lap.hu

* Vákuum-szárított gyümölcsöket a győrasszonyfai Vitafruct Kft. készít. (www.vitafruct.hu). A termékek fantasztikus minőségűek, jobb bioboltok árulják. Telefonon lehet a gyártóktól felvilágosítást kérni: +36-96-549018.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice