Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Sába királynője torta
Süssünk valamit!
 
Hozzávaló:
2½ evőkanál neszkávé
15 dkg natúr pisztácia
15 dkg mandula
2 dkg étkezési keményítő
1 púpos kávéskanál mézes sütemény fűszerkeverék
20 dkg étcsokoládé
15 dkg vaj
4 tojás
20 dkg cukor
1 csipet só

A tortaforma kikenéséhez: 1 dkg felolvasztott, kihűlt vaj
A tálaláshoz: gránátalma és vaníliafagyi


A sütőt előmelegítjük 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat). Ecset segítségével kikenjük egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma belsejét olvadt vajjal -jusson az aljába és az oldalaira is. Ezután méretre vágott sütőpapírt simítunk bele: kell egy lap az aljába és egy hosszú csík az oldalába (kb. 73*6 cm csík), mindkettő szépen odatapad hozzá a vaj miatt. A formát hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tésztát.

A neszkávét feloldjuk 2½ evőkanál forró vízben, és simára keverjük. A pisztáciát és a mandulát finomra őröljük 2 dkg cukorral, amelyet a teljes cukormennyiségből veszünk el, majd hozzávegyítjük az étkezési keményítőt és a fűszerkeveréket. A csokoládét apróra törjük.

Az apróra tört csokit, a sűrű kávét és a vajat enyhe gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, és hagyjuk langyosra hűlni.

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékhez hozzáadjuk a sót, és robotgéppel először lágy habot verünk belőle. Ezután apránként hozzászórjuk a habhoz a cukor felét, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes nem lesz.

A tojássárgájákat és a maradék cukrot robotgéppel 2 perc alatt jól összedolgozzuk. Fakanállal belevegyítjük az olvadt kávés-vajas csokit, aztán a fűszeres pisztáciás-mandulás-keményítős keveréket. Végül hozzáforgatjuk a tojásfehérjés habot is, de csak finom, óvatos mozdulatokkal.

A tésztát átkanalazzuk a formába, elsimítjuk, és kb. 35 percig sütjük. Akkor lesz jó, ha a teteje szépen megsül, de amikor beleszúrunk egy tűvel, az még enyhén ragacsosan jön ki belőle. Más szóval: tilos túlsütni. Ha kicsit megreped a teteje, tekintsük a torta különös bájának, szóval ez is rendben van.

Ha a torta teljesen kihűlt, kiszedjük a formából, lehántjuk róla a sütőpapírt, és friss gránátalmával kevert vaníliafagyival kínáljuk.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice