Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Spekulácius
Süssünk valamit!
 
Hozzávaló:
5 dkg mandula
15 + 5 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 citrom reszelt héja
15 dkg puha vaj
1 tojás
30 dkg finomliszt
½ kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
¼ kávéskanál őrölt fahéj
¼ kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
¼ kávéskanál őrölt szegfűszeg


A mandulát és 15 dkg cukrot összekeverünk egy 24 cm átmérőjű teflonserpenyőben, majd mérsékelt tűzön kb. 4 percig főzzük, amíg a cukor karamellesre olvad a mandula körül. Közben nem keverjük, legfeljebb a serpenyőt rázogatjuk. A karamelles mandulát azon forrón sütőpapírral fedett fém tálcára öntjük, minél vékonyabb rétegben szétterítjük, és hideg helyen keményre dermesztjük. Ezután darabokra törjük, és kávédarálóban finomra őröljük.

A megdarált karamelles mandulát, a maradék cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a reszelt citromhéjat és a puha vajat robotgéppel alaposan összekeverjük, majd hozzádolgozzuk a tojást. Egy külön tálban elkeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerekkel. A lisztes keveréket rászórjuk a vajas alapmasszára, és a tésztát fakanállal összedolgozzuk.

A tésztát hűtőben 20 percig pihentetjük, hogy nyújtható állagúra keményedjen. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gázsütőben 5-ös fokozat) és sütőpapírt terítünk 2 nagy tepsibe.

A tésztát 2 sütőpapír lap közt ½ cm vékonyra nyújtjuk, felvágjuk 3x7 cm-es darabokra, és 12 perc alatt megsütjük, egyik tepsi adagot a másik után. A tepsiket süteményestül rácsra tesszük, és a sütiket csak azután vesszük le róluk, hogy már teljesen kihűltek. Melegen ugyanis még puhák, de, ahogy kihűlnek, fokozatosan megkeményednek.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice