Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Szivárvány süti
Süssünk valamit!
 
A tésztához:
30 dkg fehér marcipán
25 dkg vaj
20 dkg cukor
4 tojás
1 vaníliarúd
1 fiola keserűmandula aroma
25 dkg finomliszt
1 nagy csipet só
50-60 csepp piros ételfesték
50-60 csepp zöld ételfesték

Az összeállításhoz:
6 evőkanál meggylekvár (kb. 15 dkg)
* 4 evőkanál Fabbri Amarena meggy öntet

A bevonáshoz:
15 dkg baracklekvár

A csokimázhoz:
20 dkg étcsokoládé
10 dkg tejcsokoládé
10 dkg vaj
2 evőkanál keményítőszörp (pl. Tescoban is kapható Lyle's Golden Syrup)

A tepsik kikenéséhez: kevés vaj


A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kivajazunk 3 db 30x20 cm-es, keskeny peremű tepsit, majd sütőpapírt is terítünk bele.

A marcipánt pár percre mélyhűtőbe tesszük, hogy megdermedjen, majd megreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán. A puha vajat robotgéppel kicsit felhabosítjuk, hozzáadjuk a reszelt marcipánt, és a vajas marcipánt 2 percig keverjük. Ezután beletesszük a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a keserűmandula aromát, majd 1 perc alatt ezeket is eldolgozzuk. Most egyenként elvegyítjük a tojássárgájákat - a tojásfehérjéket külön keverőtálba gyűjtjük -, aztán apránként hozzáadjuk a lisztet. Végül tiszta habverőkkel habot verünk a tojásfehérjékből egy csipetnyi sóval, és a kemény habot óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a masszába. Kész az alaptészta.

Az alaptésztát 3 egyenlő részre osztjuk: az egyiket piros ételfestékkel megszínezzük, a másikat zölddel, a harmadikat békén hagyjuk.


Az előkészített tepsikben széles pengéjű késsel szétkenjük egyenletes vastagságban a tésztákat, és jó 15-15 perc alatt megsütjük őket, egyik tepsi adagot a másik után. Akkor vannak készen, ha a beléjük szúrt tű tisztán jön ki. Ekkor rácsra tesszük a tepsiket, és megvárjuk, hogy a tésztalapok kihűljenek.

A meggylekvárt elkeverjük az amarena öntettel. Ezután kiterítünk magunk elé egy nagy darab sütőpapírt, ráfektetjük a zöld színű tésztát, és megkenjük a lekvár felével. Jön rá a sima színű tészta, amelyet megkenünk a maradék lekvárral, majd erre rátesszük a piros tésztát. Az egészet szorosan becsomagoljuk folpackba, 2 vágódeszka közé tesszük, és miután a tetejét megpakoltuk néhány konzervvel, így hagyjuk 30 percig.

Amikor letelt a pihenőidő, kicsomagoljuk a süteményt, levágjuk róla a széleit, majd 4 db hosszú csíkra szabjuk. A sütemény csíkokat sütőpapírra tesszük, és következik a bevonás.

A baracklekvárt megmelegítjük, hogy folyós legyen, és ha darabos, át is szűrjük. Megkenjük vele az összeállított sütemény-csíkok tetejét és oldalait.

A csokimázhoz a kétféle csokit apróra törjük, és a többi hozzávalóval együtt gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk. Megvárjuk, amíg langyosra hűl és besűrűsödik, aztán sorra bevonjuk vele az összeállított, baracklekvárral megkent sütemény-csíkokat.

Amikor a csokimáz megdermedt a sütemény-csíkokon, készen vannak: ez felgyorsítható, ha hűtőben tartjuk őket. Tálaláskor ujjnyi szeleteket vágunk belőlük.

* Fabbri Amarena meggy öntet a Culinaris üzleteiben kapható (www.culinaris.hu). Hasonló ízhatást érhetünk el, ha a Happy Day Amarena meggy gyümölcsléből 2 dl-t mérsékelt lángon, kevergetve összeforralunk 10 dkg cukorral, amíg szirupos nem lesz, majd hozzácsöppentünk ½ fiola keserűmandula aromát és 1 kávéskanál citromlevet. Még langyosan kell hozzákeverni a lekvárhoz.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice