A tésztához:
25 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
2 kisebb tojássárgája
1 dl hideg víz
A töltelékhez:
2 dkg frissen reszelt parmezán
10 dkg főtt sonka, megdarálva
½ evőkanál morzsolt oregánó
2 szál újhagyma fehér része, apróra vágva
¼ dl hideg víz
só és frissen őrölt bors
A kenéshez: 1 tojásfehérje
A nyújtáshoz: kevés finomliszt
A főzővízbe: 1 evőkanál só
A tálaláshoz: paradicsomszósz és reszelt sajt
A tésztához az összes hozzávalót tálba tesszük és összegyúrjuk: sima, rugalmas tésztát kapunk. Ha túl lágy lenne, jöhet bele kevés liszt még, ha túl kemény, 1-2 evőkanál víz. A tésztát folpackba csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük.
A töltelékhez az összes hozzávalót összekeverjük, és sózzuk-borsozzuk.
A főzéshez 5 liter, enyhén sós vizet forralunk. A kenéshez a tojásfehérjéket villával enyhén felverjük.
A tésztát enyhén lisztes deszkán lisztezett nyújtófával 2 mm vékonyra kinyújtjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval 4 cm átmérőjű körlapokat szúrunk ki belőle. A tésztahulladékot újra összegyúrjuk, nyújtjuk, kiszúrjuk. Minden második körlap közepébe teszünk ½-½ teáskanál tölteléket, majd az üresen maradt megkenjük kevés tojásfehérjével. Ezután befedjük őket az üresen hagyott körlapokkal, és az összeérő tésztaszéleket összenyomkodjuk, majd kicsit kihúzzuk. Végül egy villa hegyével megfazonírozzuk őket.
A tésztákat megfőzzük a lobogva forró főzővízben: miután feljöttek a víz tetejére, adunk nekik 3-4 percet, hogy teljesen átfőjenek.
A leszűrt tésztákat paradicsommártással és reszelt sajttal tálaljuk.
|