Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Édesköményleves naranccsal és füstölt lazaccal
Főzzünk valami finomat!
 

Hozzávaló:
2 narancs
3 evőkanál cukor
4 fej édeskömény
2 fej hagyma
2 kávéskanál koriandermag
3 evőklanál olaj

1 liter alaplé (lásd lejjebb)
1-2 dl tejszín
10 dkg füstölt lazac

A "gyorsított" alapléhez:
½ kg csirkeszárny
2 gerezd fokhagyma
1 hagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
pár szem fekete bors

A tálaláshoz:
1 evőkanál narancsos szirup (lásd a receptet)
2 evőkanál *harissa
4 evőkanál tejszín




A "gyorsított" alapléhez megpucoljuk a fokhagymát, a hagymát, a kétféle répát, majd a hagymát elnegyedeljük, a kétféle répát 5 cm-es darabokra vágjuk. Ezeket mind beletesszük a csirkeszárnnyal és a borssal együt  egy nagy műanyagdobozba, és ráöntünk annyi vizet, amennyi ellepi a hozzávalókat. Az alaplevet a mikróban lefedve, 15 perc alatt 800-900 Wattos teljesítménnyel megfőzzük, közben 5 percenként átkeverjük. A végén leszűrjük, és kipótoljuk annyi vízzel, hogy összesen 1½ liter legyen. (1 nappal korábban is elkészíthető, felhasználásig hűtőben tartjuk.)

A leveshez az egyik narancs héját megreszeljük, félreteszünk belőle 2 kávéskanálnyit. Minkét narancs levét kifacsarjuk, leszűrjük. A narancslevet és a cukrot addig kevergetjük mérsékelt tűzön, amíg a cukor fel nem olvad, majd elkezdjük nagy lángon forralni, hogy kb. 4 evőkanálnyi szirupra sűrűsödjön be. A narancsos szirupot és a narancshéjat összevegyítjük: egyik felét belefőzzük a levesbe, a másik felét pedig a tálalásnál használjuk.

Az édesköményekről levágjuk az aljukat és a tetejüket, a fodrokat félretesszük a díszítéshez. Ezután elnegyedeljük őket, a negyedekből kivágjuk a torzsás részeket, és a zöldséget ½ centi cékonyan felcsíkozzuk. A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk. A koriandermagot egy kis serpenyőben pár másodpercig kevergetve hevítjük, majd mozsárban finomra törjük.

Egy közepes méretű fazékban mérsékelt tűzön megpároljuk a hagymát egy kis sóval az olajon. Lefedve gyorsabban megy, de néha meg kell keverni. A párolt hagymához hozzáadjuk a felcsíkozott édesköményt, a finomra tört koriandert, megsózzuk, és az egészet 1 percig kevergetjük, továbbra is mérsékelt tűzön. Ekkor hozzáöntjük az alaplevet és a narancsos szirup egyik felét, majd a levest nagy lángon felforraljuk, és mérsékelt-takarék fokozat között, lefedve, csendes forralással 20-30 perc alatt megfőzzük. Az a alényeg, hogy az édeskömény megpuhuljon.

Ezalatt haladunk tovább. a füstölt lazacot 1 centi vékony csíkokra vágjuk, a chilit kimagozzuk, felaprítjuk.

A levest a tejszínnel együtt összepürésítjük, majd visszaöntjük a fazékba. Belekeverjük a chilit és a lazacot. Ezután 2 percig főzzük még a levest, hogy a tejszín, a lazac és a chili ízei beleolvadjanak a levesbe. Végül megkóstoljuk, elég sós-e.

Tálalás előtt a maradék narancsos szirupot összekeverjük a harissával, és a afélretett édeskömény-fodrokat apróra vágjuk. A levest tányérokba merjük, majd mindegyik adag közepébe csurgatunk a narancsos harissából és a tejszínből, majd mindegyiket megszórjuk egy-egy csipet felaprított édeskömény-fodorral.


* A harissa a marokkói konyha jellegzetes ízesítője, alapvetően csípős paprikakrém. Magyarországon a Culinaris üzletekben (www.culinaris.hu) és az Ázsia Bt. boltjéban (www.azsiabt.hu) kapható. Ezen kívül érdemes megpróbálni a keletiélelmiszereket tartü, kisebb üzletekben is: közűlük a kedvencem Budapesten a XI. kerület, Karinthy F. út 27. sz. alatt található (T: +36 1 279 17 68, www.adelkft.uw.hu), itt nagyon készségesek, mindenkinek mindent beszereznek, talán vidékre is szállítanak postai uténvéttel. De ha valaki maga szeretné elkészíteni, jó receptet talál hozzá a neten: http://buvosszakacs.blog.hu/2007/08/11/harissza_eros_paprikas_voros_izpaszta .  

«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice