Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Málnás-mandulás szelet
Süssünk valamit!
 
A mandulás piskótához:
8 dkg mandula
10 dkg finomliszt
10 dkg vaj
6 tojás
18 dkg cukor

A krémhez:
20 dkg fehércsokoládé
60 dkg friss vagy mélyhűtött, felengedett málna
1 zacskó vaníliás pudingpor
1 vaníliarúd
20 dkg cukor
20 dkg vaj

A sziruphoz:
0,5 dl rózsavíz (pl. Dabur)
0,5 dl víz
10 dkg cukor

Az összeállításhoz:
45 dkg friss vagy mélyhűtött, felengedett málna
kevés porcukor a sütőpapír meghintéséhez

A díszítéshez:
5-10 dkg friss vagy mélyhűtött, felengedett málna
10 dkg vékony lapokra szelt mandula


A mandulás piskótához a sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és sütőpapírt terítünk egy 30x40 cm-es sütőlemezre. Ezután a mandulát száraz serpenyőben, mérsékelt tűzön, kevergetve illatosra pirítjuk, és ha kihűlt, finomra daráljuk 2 dkg cukorral, amelyet a teljes cukormennyiségből veszünk el. A cukros mandulához hozzávegyítjük a lisztet. A vajat folyósra olvasztjuk, és félretesszük kihűlni.

A piskótamasszához a tojásokat és a maradék cukrot 8 perc alatt robotgéppel alaposan felhabosítjuk, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a mandulás lisztet, aztán a kihűlt, olvadt vajat is.

A mandulás piskótamasszát széles pengéjű egyenletes rétegben szétkenjük a sütőlemezen, és 20 perc alatt megsütjük. (A mandulás piskóta 1 nappal korábban is elkészíthető. Ha kihűlt, folpackba csomagolva kell tartani.)

A málnás krémhez a fehércsokit apróra törjük. A málnát összeturmixoljuk, átszűrjük, és az így kapott magnélküli málnalevet lemérjük: 4 dl-re van szükségünk. A málnalevet mikróban meglangyosítjuk, majd kézi habverővel csomómentesre keverjük egy kis edényben a vaníliás pudingporral és a vaníliarúd kikapargatott belsejével. Az egészből pár perc alatt sűrű pudingot főzünk mérsékelt tűzön, és közben folyamatosan keverjük a kézi habverővel.

Még melegen hozzáadjuk a cukrot, a vajat és a fehércsokit, aztán robotgéppel 1-2 percig dolgozunk rajta, hogy a cukor, a vaj és a csoki felolvadjon. A málnás krémet kihűtjük, aztán hűtőbe tesszük, amíg kb. 40 perc alatt kenhetően sűrűre nem dermed. (A málnás krémet 1 nappal korábban is elkészíthetjük, felhasználásig lefóliázva, hűtőben kell tartani.)

A sziruphoz kevergetve összemelegítjük a sima vizet a cukorral, hogy a cukor feloldódjon, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a rózsavizet is. (1 nappal korábban is elkészíthető.)

Az összeállításhoz a mélyhűtött, felengedett málnát alaposan lecsepegtetjük. Amennyiben friss gyümölcsöt használunk a málnával nincs gondunk. A kihűlt mandulás piskótát 3 db egyenlő nagyságú téglalapra vágjuk.

Az összeállításhoz az egyik piskótalapot ráfektetjük egy olyan nagy vágódeszkára vagy tálcára, amelyet előtte befedtünk porcukorral vékonyan meghintett sütőpapírral: ettől a piskóta nem ragad majd a papírra. A piskótalapot meglocsoljuk a szirup 1/3-val, megkenjük a málnás krém ¼-vel, majd meghintjük a málna felével. Ezután ráhelyezünk egy másik piskótalapot, és annak is adunk ugyanennyi szirupot, málnakrémet meg gyümölcsöt. Végül a harmadik piskótalapot is rátesszük a süteményre, de ez csak szirupot és málnás krémet kap.

Az összeállított sütemény oldalait és tetejét bevonjuk a maradék málnás krémmel, aztán vágódeszkástul vagy tálcástul, 1 éjszakára elküldjük aludni a hűtőbe: így a lapok kellően összedermednek, az ízek összeérnek. Érdemes néhány fogpiszkálót szúrni a tetejébe, és aztán folpackkal gondosan lefedni, hogy ne vegye át a hűtőben tartott más élelmiszerek illatát.

MÁSNAP
A díszítéshez a mélyhűtött, felengedett málnát jól lecsepegtetjük (a frissel nincs különösebb teendő) és a vékony lapokra szelt mandulát egy száraz serpenyőben, mérsékelt tűzön, kevergetve aranybarnára pirítjuk. Ezután a sütemény oldalaira rátapicskoljuk a pirított mandula 2/3 részét, a maradékkal megszórjuk a torta tetejét, majd az egész süteményt átemeljük a sütőpapírról egy tálra, és a tetejét kirakjuk a málnaszemekkel.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice