Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Rakott piskóta csillagánizsos fehércsoki-krémmel és eperrel
Süssünk valamit!
 
A piskótához:
6 tojás
18 dkg cukor
18 dkg finomliszt
9 dkg olvasztott, kihűlt vaj

A likőrös sziruphoz:
1 dl víz
10 dkg cukor
1 dl narancs ízű likőr (pl. Cointreau)

A csillagánizsos krémhez:
4 dl tej
8,5 dl habtejszín
5 szem csillagánizs
25 dkg fehér csokoládé
10 tojássárgája
15 dkg cukor




A kenéshez:
6 púpos evőkanál eperlekvár

Az összeállításhoz:
50 dkg eper



ELŐZŐ NAP
A csillagánizsos krémhez összeforraljuk a tejet, a tejszínt és a csillagánizsokat, majd kihűtjük, és másnapig betesszük a hűtőbe.


MÁSNAP,
vagy még ugyancsak előző nap elkészíthetjük a piskótát is. A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk egy 30x40 cm-es sütőlemezre.

A tojásokat a cukorral 10 perc alatt robotgéppel alaposan összehabosítjuk, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba 3 részletben a lisztet. Finoman rálocsoljuk a habos masszára az olvadt, kihűlt vajat, és ugyancsak finom mozdulatokkal, fakanállal beleforgatjuk.

A piskótamasszát széles pengéjű késsel egyenletes vastagságban szétkenjük a sütőlemezen, és 20 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kifordítjuk egy porcukorral vékonyan meghintett, nagy vágódeszkára, és lehúzzuk róla a papírt.

A csillagánizsos krémhez a csillagánizsos tej-tejszín keveréket újra forrpontig melegítjük egy kb. 1,5 vagy 2,5 l-es, 19 cm átmérőjű fazékban, majd lehúzzuk a tűzről. A fehér csokit apróra törjük, enyhe gőz fölött kevergetve felolvasztjuk, majd azt is lehúzzuk a tűzről.

A tojássárgájákat és a cukrot kézi habverővel simára keverjük, és apránként, folyamatos keverés mellett, szűrőn át hozzáadjuk a meleg, csillagánizsos tej-tejszín keveréket. (A csillagánizsokat kidobjuk.) Ezután az eddig használt fazekat elmossuk, szárazra töröljük, és beleöntjük a tojássárgájás elegyet. Lassú tűzön, kézi habverővel folyamatosan keverve, lágy puding sűrűségűre főzzük kb. 6-7 perc alatt. Ekkor áttesszük egy jeges vízzel teli tálba, hozzáadjuk az olvadt fehér csokit, és langyosodásig tovább keverjük.

Végül elkészítjük a likőrös szirupot is, melyhez a vizet és a cukrot összeforraljuk, majd miután levettük a tűzről és langyosra hűlt, hozzákeverjük a narancs likőrt is.

A piskótát meglocsoljuk a likőrös sziruppal, és vékonyan megkenjük a lekvárral. Ezután felszeleteljük 2 cm széles csíkokra, és a csíkokat tovább aprítjuk 2x2 cm-es kockákra. Az eper ¾-ét vékonyan felszeleteljük.

Az összeállításhoz előveszünk egy 25x35 cm-es, 6 cm magas üvegtálat. Az aljába beleszórjuk a piskóta-kockák felét, rákanalazzuk a krém ¾-ét, ráhintjük a felszeletelt epret, majd jöhet a maradék piskóta-kocka, és az édesség tetejét bevonjuk a maradék krémmel.

A rakott piskótát 1 éjszakára hűtőbe tesszük, és tálaláskor a maradék eperrel és tejszínhabbal díszítjük.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice