Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Savarin friss eperrel
Süssünk valamit!
 
Hozzávaló:
2½ dl langyos tej
3 dkg cukor
½ zacskó szárított élesztő
4 tojás
1 vaníliarúd
1 nagy csipet só
20 dkg finomliszt

A sziruphoz:
10 dkg cukor
1 kisebb citrom reszelt héja
2,5 dl víz
1 dl rum vagy cseresznyepálinka

A forma előkészítéshez:
3 dkg olvasztott, kihűlt vaj

A tálaláshoz:
50 dkg friss eper és édes tejszínhab


4 evőkanál langyos tejhez hozzákeverjük az élesztőt és 1 kávéskanálnyi cukrot, majd pár percre félretesszük, amíg az élesztő habosodni nem kezd.

A tojásokat, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a sót és a maradék cukrot robotgéppel 1-2 perc alatt összedolgozzuk egy nagy tálban. Belekeverjük a lisztet és a tej felét, és ha már sima a tészta, hozzákeverjük a többi tejet és a felfuttatott élesztőt.

A tálat letakarjuk folpackkal, és a tésztát meleg helyen kb. 1 óra alatt nem a duplájára, csak a másfélszeresére kelesztjük.

Közben egy 24 cm átmérőjű savarin-formát kikenünk olvadt vajjal, aztán hűtőbe tesszük, hogy a vaj megdermedjen, majd az egész kivajazást újra megcsináljuk. Így jó vastag vaj-réteg vonja majd be a forma belsejét.

A kivajazott savarin-formába beleöntjük a tésztát és félretesszük meleg helyre 30 percig. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).

Miután letelt a 30 perces pihenő, a formát tepsibe tesszük, betoljuk a sütőbe, és a süteményt kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha egy beleszúrt tű tisztán jön ki belőle, készen van.

Ezután azon nyomban, még forrón kifordítjuk egy porcukorral vékonyan meghintett deszkára, és lehúzzuk róla a formát. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. (Akár 3 nappal korábban is elkészíthetjük. Ebben az esetben folpackba csomagoljuk, hűtőben tartjuk.)

A sziruphoz a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vizet kevergetve összeforraljuk, majd kihűtjük, átszűrjük, és hozzáadjuk a rumot vagy a pálinkát.

Tálalás előtt néhány órával a kihűlt süteményt több helyen megszurkáljuk egy hústűvel, rácsra tesszük, és a rács alá tálcát rakunk. Most 5-10 percen át türelmesen locsolgatjuk a sziruppal, hogy jól megszívja magát vele, és a tálcára csurgó szirupot újra és újra felhasználjuk.

Tálaláskor a süteményt tálra tesszük, a közepébe friss epret púpozunk, és mellé édes tejszínhabot kínálunk.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice