Hozzávaló:
2½ dl langyos tej
3 dkg cukor
½ zacskó szárított élesztő
4 tojás
1 vaníliarúd
1 nagy csipet só
20 dkg finomliszt
A sziruphoz:
10 dkg cukor
1 kisebb citrom reszelt héja
2,5 dl víz
1 dl rum vagy cseresznyepálinka
A forma előkészítéshez:
3 dkg olvasztott, kihűlt vaj
A tálaláshoz:
50 dkg friss eper és édes tejszínhab
4 evőkanál langyos tejhez hozzákeverjük az élesztőt és 1 kávéskanálnyi cukrot, majd pár percre félretesszük, amíg az élesztő habosodni nem kezd.
A tojásokat, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a sót és a maradék cukrot robotgéppel 1-2 perc alatt összedolgozzuk egy nagy tálban. Belekeverjük a lisztet és a tej felét, és ha már sima a tészta, hozzákeverjük a többi tejet és a felfuttatott élesztőt.
A tálat letakarjuk folpackkal, és a tésztát meleg helyen kb. 1 óra alatt nem a duplájára, csak a másfélszeresére kelesztjük.
Közben egy 24 cm átmérőjű savarin-formát kikenünk olvadt vajjal, aztán hűtőbe tesszük, hogy a vaj megdermedjen, majd az egész kivajazást újra megcsináljuk. Így jó vastag vaj-réteg vonja majd be a forma belsejét.
A kivajazott savarin-formába beleöntjük a tésztát és félretesszük meleg helyre 30 percig. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).
Miután letelt a 30 perces pihenő, a formát tepsibe tesszük, betoljuk a sütőbe, és a süteményt kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha egy beleszúrt tű tisztán jön ki belőle, készen van.
Ezután azon nyomban, még forrón kifordítjuk egy porcukorral vékonyan meghintett deszkára, és lehúzzuk róla a formát. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. (Akár 3 nappal korábban is elkészíthetjük. Ebben az esetben folpackba csomagoljuk, hűtőben tartjuk.)
A sziruphoz a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vizet kevergetve összeforraljuk, majd kihűtjük, átszűrjük, és hozzáadjuk a rumot vagy a pálinkát.
Tálalás előtt néhány órával a kihűlt süteményt több helyen megszurkáljuk egy hústűvel, rácsra tesszük, és a rács alá tálcát rakunk. Most 5-10 percen át türelmesen locsolgatjuk a sziruppal, hogy jól megszívja magát vele, és a tálcára csurgó szirupot újra és újra felhasználjuk.
Tálaláskor a süteményt tálra tesszük, a közepébe friss epret púpozunk, és mellé édes tejszínhabot kínálunk.
|