Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Rukkolás töltött tészta
Salátavacsora
 
A tésztához:
25 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
2 kisebb tojássárgája
1 dl hideg víz

A töltelékhez:
16 dkg Eisberg rukkola saláta
6 dkg frissen reszelt parmezán
15 dkg ricotta
5 szelet bacon szalonna
2 gerezd fokhagyma
1 késhegnyi frissen reszelt szerecsendió
só és frissen őrölt bors

A tálaláshoz:
15 dkg vaj
½ dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring
1 kávéskanál frissen őrölt bors
10 dkg frissen reszelt parmezán vagy parmezán jellegű sajt (pl. Grana Padano)

A kenéshez:
2 tojásfehérje

A nyújtáshoz:
kevés finomliszt


A bacon szeleteket sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt ropogósra pirítjuk. Ha kész, hagyjuk langyosra hűlni, majd mindegyik szeletet apróra kockázzuk.

A tésztához az összes hozzávalót tálba tesszük és összegyúrjuk: sima, rugalmas tésztát kapunk. Ha túl lágy lenne, jöhet bele kevés liszt még, ha túl kemény, 1-2 evőkanál víz. A tésztát folpackba csomagolva 20 percre hűtőbe tesszük.

Ezalatt a töltelékkel foglalkozunk. A rukkolát egy nagy szűrőbe tesszük, lobogva forró vizet öntünk rá, majd 1 perc múlva alaposan lecsöpögtetjük, és késsel úgy-ahogy apróra vágjuk. Nem kell pépesnek lennie. Ezután összedolgozzuk a parmezánnal, a ricottával, a baconnel, majd hozzáreszeljük a fokhagymát, sózzuk-borsozzuk, és megfűszerezzük szerecsendióval.

A főzéshez 6 l, enyhén sós vizet forralunk. A kenéshez a tojásfehérjéket villával kicsit felverjük, magunk mellé készítjük.

A tésztát enyhén lisztes gyúródeszkán, lisztezett nyújtófával 3 mm vékonyra nyújtjuk, és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval 8 cm átmérőjű körlapokat szúrunk ki belőle. Mindegyik közepébe belepottyantunk 1-1 teáskanálnyi tölteléket, majd a tészta-körlapok üresen maradt széléit megkenjük kevés enyhén felvert tojásfehérjével, és összehajtjuk, hogy félkör formájú tasakok legyenek. Az összeérő tésztaszéleket összenyomjuk.

A rukkolás tészta-tasakokat megfőzzük a lobogva forró vízben: ha feljöttek a víz tetejére, 5 perc múlva készen vannak.

Közben a tálaláshoz a vajat és az olajat egy kb. 30 cm átmérőjű, magas peremű serpenyőben mérsékelt lángon megolvasztjuk, majd elkeverjük benne az apróra vágott rozmaringot, hozzáreszeljük a fokhagymát, alaposan megborsozzuk, finoman megsózzuk, és lehúzzuk a tűzről. A fokhagymának nem szabad megpirulnia.

Tálaláskor a rozmaringos-fokhagymás vajat gyengéden újramelegítjük, aztán a megfőtt, leszűrt tésztatasakokat beleforgatjuk. Az ételt tányérokra szedjük, és bőven megszórjuk reszelt parmezánnal.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice