Hozzávalók:
10 dkg vaj
4 nagy póréhagyma, fehér része vékonyan felkarikázva
3 evőkanál vermut
1 evőkanál friss tárkony, felaprítva
1,5 dl tejszín
1 zacskó füstölt lazac, ujjnyi csíkokra vágva
20 dkg Soós száraztészta
Először is, enyhén sós, lobogva forró vízben kifőzzük a tésztát.
Amíg a tészta puhul, egy nagyobb serpenyőben pár perc alatt a vajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd a tűzről levéve a serpenyőt, óvatosan hozzáadjuk a vermutot. Amint a sistergés alább hagyott, visszatesszük az egészet a tűzre és néhány kevergetéssel elforraljuk az alkoholt. Ekkor a vermutos hagymát felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk az aprított tárkonyt, és a mártást félig lefedve, kb. 5 percet főzzük.
Ha letelt az 5 perc, a szószt átkanalazzuk egy turmix gépbe, majd az egészet gyorsan összepépesítjük, aztán sózzuk-borsozzuk.
Ez idő alatt a tészta is megfőtt. A puha tésztát leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük, majd egy nagy tálba öntve összeforgatjuk a mártással és a haldarabkákkal.
Ha kész, tálalhatunk.
|