Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Teljes kiőrlésű farfalle - Farfalle diós sültpaprikamártással
Bio percek
 
Ahány olasz család, annyiféle tészta. Na jó, ez így talán némileg túlzás, de biztos, hogy aki tésztaimádó, az olasz tésztákat semmiképpen nem tudja gyorsan megunni. Minden városnak, falunak, vagy akár családnak megvan a maga specialitása. Szerencsére a csokornyakkendő vagy pillangó formájú farfalle, azaz a pillangótészta nálunk is népszerű, és ugye senki nem lepődik meg, ha elmondom, ennek is számos változata létezik. Apró méretű és nagy; színes és színtelen; recés és gömbölyített szélű -csak hogy változatos legyen. Észak-Olaszországból származik, és leggyakrabban tejszínes vagy paradicsomos mártásokkal készítik. Ha pedig a teljes kiőrlésű változatot vesszük, az nemcsak azért jó, mert egészséges, hanem azért is, mert jellegzetes, markáns ízével az étel összhatásához is hozzájárul. Nekem például nagyon bevált az a trükk, ha a tésztát főzés előtt megpirítom pont úgy, ahogy a lebbencstésztát szokás: ez különleges, plusz ízt ad neki.

És DIÓS SÜLTPAPRIKAMÁRTÁSSAL még istenibb az egész, mert a dió és a sült paprika karaketeres íze szinte egy nyelven beszélget a pirított tésztával, vagyis egymást erősítik az ízek. Nem macerás étel, gyorsan megvan.


Egy széles, nagy serpenyőben 3 evőkanál olívaolajon megpirítok 40 dkg teljes kiőrlésű farfalle tésztát, aztán felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és fedő alatt al dente, azaz harapható keménységűre főzöm. Közben a mártáshoz 3 megsütött, lehéjazott, felcsíkozott kaliforniai paprikát 10 dkg darált dióval és némi sóval-borssal robotgépben összepépesítek, majd lassan, fokozatosan 1dl olívaolajat csurgatok hozzá, mint egy majonéznél. Végül a mártást összeforgatom a megfőtt tésztával, bőven megszórom friss petrezselyemmel, és meghintem morzsolt juhsajttal.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice