Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Szójaital - Fahéjas-almás palacsinta
Bio percek
 
Allergia, vagy laktóz érzékenység miatt sokan kénytelenek száműzni étkezésükből a tejtermékeket. Nekik a különböző, szójából készülő helyettesítők kiválóak lehetnek. Az igazat megvallva azonban egyes szójából készülő termékek minden előítélet ellenére kifejezetten finomak lehetnek, ráadásul a zsírtartalmuk és a kalóriatartalmuk fele annyi, mint a tejnek. És még valami, ha már egészséges étkezésnél tartunk: Japánban például, ahol kifejezetten sok szóját fogyasztanak, nincs is szó arra, hogy hőhullám. Azt mondják, mindez a szójában található természetes fitoösztrogénoknak köszönhető, ahogy a sokkal kisebb mértékben előforduló a mellrák is itt. Persze a szójatej valójában nem tej, hanem a szójababból nyert növényi ital, és tapasztalatom szerint a tej gyakran helyettesíthető szójatejjel, kivéve azokban az ételekben, ahol a tejnek, tejszínnek központi szerepe lenne, pl. egy angolkrém esetében. Ott a szójatej minimális, de jellegzetes mellékíze azért átjön. Viszont minden olyan esetben működik, amikor sütéshez-főzéshez kiegészítő hozzávalóként kellene tejet használni.

A palacsinta például ugyanolyan lesz natúr szójatejjel, mint az eredeti. Nálunk a FAHÉJAS-ALMÁS PALACSINTA nagyon bejött.



Úgy csinálom, hogy elkeverek 3dl szójatejet 3 tojással, csipet sóval, majd fokozatosan hozzáadok 25dkg lisztet. A tésztát kézi habverővel csomómentesre habarom, és annyi szódavizet öntök hozzá, hogy tejszín sűrűségű legyen. Ezután lereszelek 2 almát, jól kinyomkodom, és 1 vaníliarúd kikapargatott belsejével meg 1 teáskanál őrölt fahéjjal együtt belevegyítem a palacsintatésztába. Amikor ez kész, hagyományosan módon megsütöm a palacsintákat, majd feltekerem őket, kevés porcukorral megszórom mindet, és ha nem szólok, akkor senki se veszi észre, hogy nem tehéntejjel készítettem.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice