Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Aszalt sárgabarack - Töltött aszalt sárgabarack
Bio percek
 
Még nyáron is olyan rövid a mézédes, illatos sárgabarack szezonja, hogy az ember évközben alig győzi kivárni, hogy megjelenjen a piacon. És persze az aszalt változata nem helyettesíti az igazit, viszont annyiféleképpen bevethető, hogy érdemes mindig tartani otthon egy adaggal -akár még nyáron is. Mivel az aszalás során sokat veszít víztartalmából, az íze koncentráltabb, intenzívebb lesz. Tele van béta-karotinnal és vassal, tehát nyugodtan felírhatná az orvos receptre.

Leggyakrabban talán az arab konyha használja, és nemcsak édességekhez, hanem fűszeres ragukhoz, salátákhoz is. Íze például nagyon jól illik a markáns húsokhoz, amilyen a bárány. És mielőtt elmondanám az egyik legkedvesebb aszaltsárgabarackos édességemet, szeretnénk eloszlatni egy óriási félreértést: az aszalt sárgabarack nem akkor a legjobb, ha rikítóan világos narancssárga. Bár kétségtelenül mutatósabb, de a csúnyább, sötétebb változat a természetesebb. A szép szín ugyanis csalóka: ezeket a gyümölcsöket vegyi úton kezelték, hogy megőrizzék esztétikus külsejüket.

Na, és akkor jöjjön a TÖLTÖTT ASZALT SÁRGABARACK, egy jellegzetes arab hangulatú édesség.

ELŐZŐ NAP
20 dkg aszalt sárgabarackot 1 éjszakára vízbe áztatok, valamint ugyanekkor 40 dkg natúr joghurtot is elrekkentek a hűtőben, méghozzá úgy, hogy a joghurtot laza szövésű textíliával bélelt szűrőbe kanalazom, a szűrő alá pedig teszek egy tálat, hogy ide csöpögjön a savó.


MÁSNAP
A barackot lefedve, épp csak puhára főzöm 2 dl víz, 5 dkg cukor és ½ citrom levének előzőleg összeforralt keverékében, a sűrű joghurtot pedig 1-2 kanál porcukorral megédesítem. A barackokat leszűröm, a levüket felfogom, aztán szétnyitom, megtöltöm a joghurtos krémmel, és miután elrendeztem őket egy nagy tálon, a főzésükhöz használt cukros vizet ¼ kávéskanál narancsolaj hozzáadásával, nagy lángon sziruposra forralom. Ezzel a sziruppal megöntözöm a töltött barackokat, rájuk szórok 1-2 evőkanál durvára tört, serpenyőben illatosra pirított, natúr pisztáciát, és az egészet jól behűtve tálalom, mert úgy a legfinomabb.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice