Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Kesudió - Currys kesudió
Bio percek
 
A kesudió az egyik legkülönlegesebb ízű olajos mag. Leginkább snack-ként ismerjük, pedig érdekes, intenzív íze miatt érdemes vele néha kísérletezni. Igazi trópusi termés, amely Brazíliában őshonos, és ma is azokon a vidékeken terem meg legkönnyebben, ahol a forró éghajlat ezt lehetővé teszi. Nagyon érdekes növény: a dió alatt pirosas-sárgás áltermés terem, ez a kocsányból kialakult „kesualma", amelynek számos országban fogyasztják édeskés-savanykás, frissítő levét -Brazíliában például népszerű üdítő. Itthon leggyakrabban sózott, pirított változatban kapható a kesudió, ha azonban natúr kiszerelésben vesszük, könnyen tudjuk a saját ízlésünk szerint elkészíteni. Az ázsiai konyha wok-os ételekhez használja, pl. csirke, vagy tengeri herkentyűk mellett szokott előfordulni, az indiai konyha pedig finomra darálva, krémes, fűszeres mártásokat dúsít vele, ez a korma.

Én most ezeknél egy jóval egyszerűbb fogást ajánlok, a CURRYS KESUDIÓt: kiváló felvezetője egy fűszeres, egzotikus vacsorának, de italok mellé is szuper. Ráadásul pillanatok alatt elkészül.

190 fokra előmelegített sütőben (gázsütőn 5-ös fokozat) néhány perc alatt aranyszínűre pirítok 15 dkg natúr kesudiót (egy sütőpapírral kibélelt 30x40 centis tepsin), és közben összeiparkodom hozzá a currys vajat. Na, ez sem bonyolult: a legkisebb lábasomban felolvasztok 1 púpos evőkanál vajat, hozzáadok 1½ teáskanál cukrot, majd megvárom, hogy a cukor teljesen feloldódjon, és a vajhoz hozzákeverek 1 nagy csipet curryport. Végül a currys vajjal összeforgatom a sütőből kivett, meleg kesudiót, és ahogy a currys kesudió langyosra hűlt, már kínálhatom is. Különben az a legjobb, ha kapásból dupla vagy tripla adagot csinálok, mert egy szemvillantás alatt szokott elfogyni.


«««

NyomtatásAz Ön kosara pillanatnyilag üres. Powered by NetOffice