Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Teljes kiőrlésű rozskenyér (Pumpernickel) - Pumpernickel tavaszias zöldséges krémmel
Bio percek
 
Talán Önök is találkoztak már az üzletekben azzal a fajta rozskenyérrel, amely egészen sötét barna, szinte fekete színű, többnyire téglalap formájú, és előszeletelve kapható. Ennek a kenyérnek néhány országban komoly hagyománya van: pumpernickelnek hívják, és az elnevezése is elárulja, hogy Németországból származik, ahol már a 15. században készítették. A kenyér durvára őrölt rozslisztből készül, az állaga kellemesen tömör, darabos. Az íze is nagyon jellegzetes, enyhén savanykás, ugyanakkor kicsit édeskés, úgyhogy elsőre nem biztos, hogy mindenki a kedvencévé szavazza. De ha megfelelő kiegészítők kerülnek hozzá, nagyon finom! A rozs egyébként az egyik legegészségesebb gabona, rengeteg ásványi anyagot és rostot tartalmaz, fogyasztásával jót teszünk a szervezetünkkel. Az eredeti német változatot kovásszal és kizárólag rozslisztből készítik, a sötét színét pedig onnan kapja, hogy rendkívül hosszú ideig sül, persze alacsony hőmérsékleten, hogy ne égjen meg.

A PUMPERNICKELt gyakran kínálják kaviár, vagy füstölt lazac mellé, de nemcsak ezekkel a luxus hozzávalókkal finom, hanem frissítő és egészséges szendvics lesz belőle TAVASZIAS ZÖLDSÉGES KRÉMMEL is.


Megreszelek 1 közepes méretű sárgarépát és néhány retket, felkarikázok 1 csomag újhagymát, és felaprítok 1 csokor snidlinget. Ezeket mind hozzáadom 20 dkg szobahőmérsékletű krémsajthoz, jól kikeverem, majd jön bele még 1 evőkanál olívaolaj, só-bors, és hogy összehangoljam a különböző zöldségek meg zöldfélék ízeit, egy kis frissen reszelt szerecsendió is. A szendvicskrémet pár órára behűtöm, aztán a teljes kiőrlésű rozskenyér-szeleteket átlósan kettévágom, és az így kapott háromszög formájú kenyereket megkenem a zöldséges krémmel, feldíszítem aprított snidlinggel. Egyszerű, finom és egészséges falatok.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice