Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Vöröslencse - Mentás vöröslencse-saláta
Bio percek
 
Annak, akinek kevés az ideje, és szereti a különleges ételeket, szerintem mindenképpen érdemes tartania otthon egy zacskó vöröslencsét. Ugyanis hamar lehet belőle finomságokat varázsolni, hiszen abban különbözik a hagyományos lencsétől, hogy sokkal gyorsabban, 10-15 perc alatt megfő, és még áztatni sem kell. Ezen kívül a vöröslencse roppant egészséges, mert tele van fehérjével (ezért is kell a vegetáriánusoknak hús helyett sok hüvelyest enniük), jelentős a rosttartalma (vagyis nem kell belőle hatalmas mennyiségeket elpusztítani, hogy jól lakjunk), valamint van benne idegrendszert erősítő B-vitamin, vérkép-varázsló vas, csontépítő kálcium és immunerősítő cink. Hm, jó kis kombináció. Amúgy a vöröslencsét főleg Törökországban és Indiában kedvelik, és eredetileg hántolás előtt élénk lila színű.

Szoktam belőle krémlevest főzni vagy curryvel ízesített lencsepürét készíteni, de egzotikus, gyors vacsoraként is nagyon szeretem, ha izgalmas, MENTÁS-VÖRÖSLENCSE LATÁTÁT dobok össze.

20 dkg vöröslencsét leöblítek, átválogatom, és a főzővízébe teszek 3 gerezd fokhagymát meg 2 babérlevelet. Sót nem szórok hozzá, az csak a végén jön bele, különben megkeményedne a lencse. Miközben a vöröslencse lefedve kb. 10 perc alatt puhára fő, haladok tovább. Először készítek egy gyors öntetet, vagyis vinaigrette-et: kézi habverővel elhabarok 2 dl átszűrt zöldcitromlevet, 3 evőkanál olívaolajat és 1 púpos kávéskanál mézet, majd sózom-borsozom. Utána felkarikázok 1 nagy csokor újhagymát, és apróra vágok tetemes mennyiségű, azaz 1 nagy csokor friss mentát. Végül a leszűrt vöröslencsét összekeverem a hagymával és a mentával, megsózom, és 1 púpos kávéskanál őrölt római köménnyel ízesítem, hogy erősítsem a keleties ízvilágát, majd összekeverem a vinaigrette-tel is. Önmagában, de egyszerű sült húsok köreteként is remek.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice