Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Zabpehely - Müzli házilag
Bio percek
 
A zabpehely az egyik legegészségesebb gabona, de sajnos nem igazán jut sok szerephez a magyar konyhában. Az angolszász kultúrákban sokkal nagyobb hagyománya van: Angliában például az apró szemű, finomra tört zabpehelyből leggyakrabban reggeli zabkása lesz, amely jót tesz a vérnyomásnak, segít a helyes koleszterinszint fenntartásában, és biotin tartalma miatt még a hajhullást is kedvezően befolyásolja. A nagyobb szemű zabpehely pedig nem hiányozhat a müzlikből, ugyanakkor gyakran süteményekhez, tortákhoz is használják.

Szemtelenül egyszerűen készíthetünk HÁZILAG MÜZLI keveréket, a ropogós-mézes változat iszonyú finom. Ráadásul só sincs benne, amely egyes készen kapható gabonakeverékek esetében annyi lehet, hogy sótartalmuk vetekszik az Atlanti óceánéval.

A sütőt előmelegítem 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), majd egy kis lábasban összemelegítek 1 dl jó minőségű mézet és 1/2dl olajat, hogy teljesen folyékony állagú legyen. Az olajos mézet összeforgatom 20dkg zabpehellyel, aztán a zabpelyhet alufóliával, de gyakrabban sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítem, és kb. 15 percig sütöm, amíg aranyszínűre nem pirul. Közben néha átkeverem, hogy mindenhol egyenletes színe legyen. Miután kihűlt, kicsit szétmorzsolom, és adok hozzá 10 dkg pirított, durvára tört mandulát, 1 marék mazsolát és 3 marék apróra vágott, aszalt sárgabarackot, de még istenibb, ha ugyanennyi vákuum-szárított eper és áfonya keverékkel dúsítom. A házi müzlit fémdobozban szoktam tartani, hogy sokáig friss maradjon, mert nálunk erre mindenki rájár a családban.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice