Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Mexikói rakott cukkini
Főzzünk valami finomat!
 
Hozzávaló:
½ kg vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
¾ kg paradicsom
¾ kg cukkini
2 friss, piros chilipaprika
1 doboz 40 dkg-os vörösbab konzerv
20 dkg tortillachips
20 dkg Cheddar sajt
1½ dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
3 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld
4 púpos evőkanál sűrített paradicsom
1 púpos evőkanál mexikói fűszerkeverék (pl. Kotányi Chilis bab vagy Casa Fiesta Chilis fűszerkeverék)

A tálaláshoz:
2-3 dl tejföl, meglangyosítva
1 nagy csokor, apróra vágott újhagyma
4-6 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld


A sütőt előmelegítjük 190 fokra, és vékonyan kiolajozunk egy kb. 30x20 cm-es kerámia sütőedényt (2 literes űrtartalmú).

Előkészülünk a zöldségekkel. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd az előbbit ½ cm vékonyan felkarikázzuk, az utóbbit finomra zúzzuk. A cukkinikről levágjuk a végeiket, nem kellenek, majd ½ cm vékonyan felkarikázzuk őket. A paradicsomokat is ugyanilyen vékony karikákra vágjuk, aztán elrendezzük őket egymás mellett néhány nagy tálon, hogy amíg haladunk tovább, kicsöpögjön belőlük a felesleges nedvesség.. A chilipaprikákat kimagozzuk, felaprítjuk. A konzerv babot szűrőben alaposan átöblítjük, és lecsepegtetjük.

A tortillachipset morzsásra daráljuk, és 3 egyenlő részre osztjuk. A sajtot megreszeljük, és elosztjuk 1/3-2/3 arányban: a nagyobbik rész az étel tetejére jön, a kisebbik az összeállításhoz kell.

Felmelegítünk ½ dl olajat egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőben, és némi sóval-borssal, lefedve, de néha azért megkeverve, mérsékelt tűzön üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát. Ezután fedő nélkül pár percig nagy lángon keveregetjük, hogy kicsit le is piruljon, majd hozzávegyítjük a zúzott fokhagymát, gyorsan lehúzzuk a tűzről, és hozzáforgatjuk a korianderzöldet.

A hagymát egyenletes rétegben belesimítjuk a sütőedénybe, és megszórjuk az egyik adag tortilla-morzsával.

A sűrített paradicsomot, 1 dl olajat, a chilipaprikákat és a fűszerkeveréket összekeverjük egy nagy tálban, és hozzáforgatjuk a cukkinikarikákat. A paradicsomkarikák alól leöntjük a felgyűlt levüket.

Összeállítjuk az ételt. A hagymára kiteszünk 1 sor paradicsomkarikát úgy, hogy azok kicsit fedjék egymást, majd mellé 1 sor cukkinikarikát, és ezek is akkor lesznek szépek, ha kicsit fedik egymást. Ezután jön melléjük 1 sor paradicsomkarika, majd 1 sor cukkinikarika, és így tovább, hogy kész legyen a sütőtálban az első paradicsom-cukkini réteg. A paradicsomok és a cukkinik közé vékony csíkokban kiszórjuk a bab felét.

Most megvan az első paradicsom-cukkini-bab réteg. Ekkor az első réteget sózzuk-borsozzuk. Erre rászórjuk összeállításhoz félretett sajtot, és meghintjük 1 adag tortillamorzsával. Következik még egy paradicsom-cukkini-bab réteg, ugyanígy, amelyre rászórjuk a maradék tortillamorzsát, rálötyköljük a maradék olajat, és ráhintjük a nagyobbik adag, félretett sajtot.

A mexikói rakott cukkinit 1-1¼ óra alatt összesütjük a sütőben, de 30 perc után lazán, nem tapadósan befedjük egy vékonyan megolajozott alufóliával, hogy a tetején a sajt gusztán pirult maradjon.

Tálalás előtt várunk negyedórát, hogy lecsituljanak a zöldségekben a nedvek, majd a rakott cukkinit adagokra osztjuk, tányérokra szedjük, és mindegyik adagra langyos tejfölt púpozunk, majd apróra vágott újhagymát és apróra vágott, friss korianderzöldet hintünk.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice