Hozzávaló:
½ kg vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
¾ kg paradicsom
¾ kg cukkini
2 friss, piros chilipaprika
1 doboz 40 dkg-os vörösbab konzerv
20 dkg tortillachips
20 dkg Cheddar sajt
1½ dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
3 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld
4 púpos evőkanál sűrített paradicsom
1 púpos evőkanál mexikói fűszerkeverék (pl. Kotányi Chilis bab vagy Casa Fiesta Chilis fűszerkeverék)
A tálaláshoz:
2-3 dl tejföl, meglangyosítva
1 nagy csokor, apróra vágott újhagyma
4-6 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, és vékonyan kiolajozunk egy kb. 30x20 cm-es kerámia sütőedényt (2 literes űrtartalmú).
Előkészülünk a zöldségekkel. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd az előbbit ½ cm vékonyan felkarikázzuk, az utóbbit finomra zúzzuk. A cukkinikről levágjuk a végeiket, nem kellenek, majd ½ cm vékonyan felkarikázzuk őket. A paradicsomokat is ugyanilyen vékony karikákra vágjuk, aztán elrendezzük őket egymás mellett néhány nagy tálon, hogy amíg haladunk tovább, kicsöpögjön belőlük a felesleges nedvesség.. A chilipaprikákat kimagozzuk, felaprítjuk. A konzerv babot szűrőben alaposan átöblítjük, és lecsepegtetjük.
A tortillachipset morzsásra daráljuk, és 3 egyenlő részre osztjuk. A sajtot megreszeljük, és elosztjuk 1/3-2/3 arányban: a nagyobbik rész az étel tetejére jön, a kisebbik az összeállításhoz kell.
Felmelegítünk ½ dl olajat egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőben, és némi sóval-borssal, lefedve, de néha azért megkeverve, mérsékelt tűzön üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát. Ezután fedő nélkül pár percig nagy lángon keveregetjük, hogy kicsit le is piruljon, majd hozzávegyítjük a zúzott fokhagymát, gyorsan lehúzzuk a tűzről, és hozzáforgatjuk a korianderzöldet.
A hagymát egyenletes rétegben belesimítjuk a sütőedénybe, és megszórjuk az egyik adag tortilla-morzsával.
A sűrített paradicsomot, 1 dl olajat, a chilipaprikákat és a fűszerkeveréket összekeverjük egy nagy tálban, és hozzáforgatjuk a cukkinikarikákat. A paradicsomkarikák alól leöntjük a felgyűlt levüket.
Összeállítjuk az ételt. A hagymára kiteszünk 1 sor paradicsomkarikát úgy, hogy azok kicsit fedjék egymást, majd mellé 1 sor cukkinikarikát, és ezek is akkor lesznek szépek, ha kicsit fedik egymást. Ezután jön melléjük 1 sor paradicsomkarika, majd 1 sor cukkinikarika, és így tovább, hogy kész legyen a sütőtálban az első paradicsom-cukkini réteg. A paradicsomok és a cukkinik közé vékony csíkokban kiszórjuk a bab felét.
Most megvan az első paradicsom-cukkini-bab réteg. Ekkor az első réteget sózzuk-borsozzuk. Erre rászórjuk összeállításhoz félretett sajtot, és meghintjük 1 adag tortillamorzsával. Következik még egy paradicsom-cukkini-bab réteg, ugyanígy, amelyre rászórjuk a maradék tortillamorzsát, rálötyköljük a maradék olajat, és ráhintjük a nagyobbik adag, félretett sajtot.
A mexikói rakott cukkinit 1-1¼ óra alatt összesütjük a sütőben, de 30 perc után lazán, nem tapadósan befedjük egy vékonyan megolajozott alufóliával, hogy a tetején a sajt gusztán pirult maradjon.
Tálalás előtt várunk negyedórát, hogy lecsituljanak a zöldségekben a nedvek, majd a rakott cukkinit adagokra osztjuk, tányérokra szedjük, és mindegyik adagra langyos tejfölt púpozunk, majd apróra vágott újhagymát és apróra vágott, friss korianderzöldet hintünk.
|