Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Kínai füstölt kacsa
Főzzünk valami finomat!
 
Hozzávaló:
1 kacsamell
só és bors
1 evőkanál olaj

A gőzöléshez:
1 dl szójaszósz
1 dl víz
1 darabka fahéj
* 1 csillagánizs
narancshéj (lásd a receptet)
1 db 5 cm nagyságú, friss gyömbér

A füstöltéshez:
1 dl rizs (10 dkg)
2 dl fekete tea (5 dkg)
10 dkg cukor
* 2 csillagánizs
narancshéj (lásd a receptet)
1 darabka fahéj

A lakkozáshoz:
1 evőkanál szójaszósz
** 2 evőkanál pirított szezámolaj


A kacsamellet hosszában félbevágjuk, majd az így kapott 2 húsdarab bőrös oldalát pár helyen éles késsel bevagdaljuk, hogy a zsírt könnyen ki tudjuk majd belőle sütni. Vigyázzunk, a húsos részbe ne vágjunk bele. A húsdarabokat sózzuk-borsozzuk.

Az olajat nagy lángon megforrósítjuk egy akkora teflonserpenyőben, amelyben elférnek a kacsamell-darabok, majd a húsokat bőrös oldalukkal lefelé elkezdjük sütni benne. Kb. 4 perc alatt kisül belőlük sok zsír, ekkor megfordítjuk őket, és a húsos oldalukat 1 perc alatt megpirítjuk. A kacsamell-darabokat kiemeljük a serpenyőből, és alufóliával letakarva félretesszük.

A gőzöléshez egy 24 cm átmérőjű fazékban összekeverjük a szójaszószt és a vizet, majd a gyömbért megmossuk, vékonyan felszeleteljük, és a csillagánizzsal együtt a szójaszószos vízhez szórjuk. Ezután a narancs héjából krumplihámozóval vékonyan levágunk 2 db 5 cm hosszú héjat, és beletesszük ezeket is a fazékba. Jön még a fahéj, aztán a fazékba belehelyezünk egy szétnyitott ***fém párolórózsát.
A párolórózsára ráfektetjük a 2 kacsamell-darabot, bőrös oldalukkal felfelé. Most gyorsan felforraljuk a fűszeres-szójaszószos vizet, aztán lefedjük a fazekat, és a húsokat mérsékelt lángon így gőzöljük 15 percig.

A gőzölés után félretesszük a kacsamell-darabokat. A fazékból kiöntjük a gőzöléshez használt folyadékot, és elmossuk, szárazra töröljük.

Előkészülünk a füstölésre. Az eddig használt fazekat alaposan kibéleljük több rétegnyi alufóliával, és összekeverjük benne a rizst, a tealeveleket, cukrot, a csillagánizsokat és a fahéjat. Ezután ugyanúgy gyártunk 2 db 5 cm hosszú narancshéj-darabot, ahogy az előbb a gőzölésnél, és ezeket is beledobjuk a fazékba.

Ha mindez kész, a párolórózsát, megint szétnyitott állapotban, beköltöztetjük a fazékba. Rátesszük bőrös oldalukkal felfelé a 2 kacsamell-darabot, és a fazekat lefedjük dupla réteg alufóliával. A fóliát jó szorosan rá is hajtogatjuk a fazék peremére, hogy ne tudjon szökni majd a füst.

A füstöléshez a fazekat nagy lángra tesszük, és megvárjuk, amíg elkezd benne képződni a füst: ezt egy gyors fazékba-kukkantással ellenőrizzük, de ne feledjük el utána az alufóliát újra szorosan visszahajtogatni. Most 10 percig füstöltjük a kacsamell-darabokat, aztán átemeljük őket egy vágódeszkára, és alufóliával leborítva 5-10 percig pihentetjük.

Tálalás előtt a lakkozáshoz összekeverjük a szójaszószt a pirított szezámolajjal. megkenjük vele a kacsamell-darabokat, aztán a rostjaikra merőlegesen egész vékonyan felszeleteljük a húsokat.


* Csillagánizst jobb bioboltokban lehet venni, illetve Budapesten a Culinaris üzletekben (www.culinaris.hu), valamint házhozszállítással a www.azsiabt.hu internetes oldalon.

**Pirított szezámolajat ugyanazon helyeken lehet venni, ahol csillagánizst. Gyakran kapható a Tescoban és a Corában is a „nemzetközi ételek" részen, illetve láttam már az Aldiban is.

*** Fém párolórózsát konyhafelszerelési boltok tartanak, és árusítják piacokon is, a kétes minőségű fazekak és tortaformák társaságában. Ehhez a recepthez nem kell valami extra darab, csak olyan, amellyel garantált, hogy a hús se gőzölgéskor, se füstöléskor nem érintkezik majd a fazékban lévő gőzölő folyadékkal vagy tealeveles rizskeverékkel.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice