Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Marokkói kuszkusz-saláta sült zöldségekkel és csirkecsíkokkal
Főzzünk valami finomat!
 
Hozzávaló:
1 padlizsán (kb. 30 dkg)
2 kisebb cukkini
2 fej lilahagyma
1 csirkemellfilé (kb. 40 dkg)

20 dkg kuszkusz
2½ dl víz
2 evőkanál olívaolaj

A sütéshez: kevés olaj

A ras el hanout fűszerkeverékhez:
1 db 7 cm-es fahéj
1 db szárított szerecsendióvirág
8 szem kardamom
1 evőkanál őrölt gyömbér
1 evőkanál szezámmag
1½ kávéskanál római kömény
1 kávéskanál koriandermag
1 kávéskanál frissen reszelt szerecsendió
15 szem fekete bors
½ kávéskanál ánizs
8 szem szegfűbors
¼ kávéskanál cayenne bors vagy őrölt, csípős pirospaprika

A tálaláshoz:
2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld



A fűszerkeverékhez a fahéjat mozsárban apróbb darabokra törjük, és a szerecsendióvirágot sem hagyjuk az eredeti méretében, jobb, ha ezt is szétszedjük kisebb darabokra. A kardamommal annyi a teendő, hogy a héjakat az ujjainkkal megnyomjuk, és így sorra kipattintjuk mindegyikből a magokat.

A kardamommagokat, az apróra tört fahéjat és szerecsendióvirágot, valamint az összes többi hozzávalót kávédarálóba porfinomságúra összeőröljük.

A padlizsánról és a cukkinikről levágjuk a végeiket, ezek a részek nem kellenek, majd a zöldségeket 1 cm vékonyan felkarikázzuk. A lilahagymákat megpucoljuk, felkarikázzuk, és a karikákat gyűrűkre szedjük. A csirkemellfilét hosszában félbevágjuk, majd 2 cm vékonyra kiklopfoljuk, aztán megsózzuk, és alul-felül megszórjuk ½-½ kávéskanál fűszerkeverékkel.

A kuszkuszt beletesszük egy nagy tálba, megsózzuk. A vizet felforraljuk, ráöntjük a kuszkuszra, majd az egészet alufóliával lefedjük, és 30 percig így tartjuk: ezalatt a kuszkusz megpuhul, magába issza a vizet. Ha ez megtörtént, a puha kuszkuszra rálötyköljük az olívaolajat, és két villa segítségével szétmorzsoljuk, hogy minél pergősebb legyen.

Mialatt a kuszkusz puhul, elkezdjük megsütni a zöldségeket. Ehhez nagy lángon megforrósítunk egy vékonyan megolajozott, sima felületű *öntöttvas lapot. Ráteszünk annyi padlizsán-karikát, amennyi kényelmesesen elfér rajta, és addig sütjük őket, amíg pár perc alatt alul meg nem barnulnak. Ezután megfordítjuk a padlizsán-karikákat, és a másik oldalukat is megsütjük. (Kb. 5-6 perc)

Sütés után a padlizsánt megsózzuk, megszórjuk kevés fűszerkeverékkel, és félretesszük. Jöhet a következő adag padlizsán, majd a cukkini-karikákat is ugyanígy megsütjük (Kb. 7-8 perc).

A lilahagyma-gyűrűk sütése csupán annyiban tér el az eddigiektől, hogy a gyűrűket nem kell sütés közben megfordítani: elég, ha miután megpuhultak, sütés közben néha fakanállal átkeverjük őket a megolajozott vaslapon. Így szépen meg is pirulnak.

A puha kuszkuszhoz hozzákeverjük a sült padlizsánt, a sült cukkinit és a sült hagymát.

Végül gyorsan elkészülünk a csirkével. Ezt is nagy lángon, a vékonyan megolajozott vaslapon sütjük. Oldalanként néhány perc alatt elkészül. (Összesen kb. 8-10 perc) De mivel csirkehúsról van szó, sütés után félbe kell vágni a darabokat, és megnézni, tényleg rendesen átsültek-e. Kiszárítani viszont nem szabad őket.

A megsült csirkemelleket ujjnyi csíkokra szeleteljük, és hozzákeverjük a zöldséges kuszkuszhoz.

Ha úgy látjuk, jót tenne az ételnek még néhány evőkanál olívaolaj, hozzáadjuk. Lehet azonnal enni, de később is finom. Közvetlenül tálalás előtt szórjuk rá az apróra vágott, friss korianderzöldet. A maradék fűszerkeverék jól zárodó dobozban 1-2 hétig eláll, nem érdemes belőle kevesebbet készíteni.


* Fantasztikus minőségű öntöttvas edényeket a Kitchen Factory üzletben (www.kitchenfactory.hu) kapni. De ehhez az ételhez olcsóbb megoldás, ha ún. „öntöttvas grillező lapot" rendelünk a www.edenybolt.boltaneten.hu internetes oldalról: az ország bármely területére szállítanak, a lap 1990 Ft-ba kerül, a szállítás 1600 Ft-ba.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice