Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Pastitsio
Főzzünk valami finomat!
 
Hozzávaló:
25 dkg penne

A bárányhúsos raguhoz:
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb sárgarépa
½ kg padlizsán
1 doboz 40 dkg-os hámozottparadicsom-konzerv
½ dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
* ½ kg darált bárányhús
1 evőkanál morzsolt oregánó
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 evőkanál méz
¼ kávéskanál cayenne bors vagy őrölt, csípős pirospaprika

A fetás szószhoz:
6 dl tej
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
5 dkg finomliszt
25 dkg feta sajt
só és frissen őrölt bors
2 tojássárgája

A bárányhúsos raguhoz a hagymát, a fokhagymát és a sárgarépát megpucoljuk, darabokra vágjuk, és késes betétű robotgépben morzsásra daráljuk. A padlizsánról levágjuk a végeit, mert azok keserűek lehetnek, aztán a padlizsánt 1x1 cm-es darabokra kockázzuk. A hámozott paradicsomt a levével együtt pépesre turmixoljuk.

Egy 30 cm átmérőjű, magas lábosban jó 5 perc alatt, lefedve, de néha megkeverve, mérsékelt tűzön megpároljuk az olajon a hagymás-fokhagymás-répás keveréket. Közben sózunk-borsozunk. Ezután jöhet bele a darált bárányhús, és további 5 percig fedő nélkül kevergetjük az egészet: így a hús apró morzsákra esik szét.

A húshoz hozzászórjuk az oregánót és a fahéjat, hozzáadjuk a mézet, megsózzuk-megborsozzuk, és megint kevergetünk, de csak 1-2 percig. Végül belekerül a lábosba a padlizsán és a pépes paradicsom, aztán lefedve, halk rotyogtatással készre főzzük a bárányhúsos ragut jó 30 perc alatt. Ha kész lehúzzuk a tűzről. (1 nappal korábban is elkészíthető, másnapig hűtőben kell tartani.)

Ezalatt bőven van időnk előmelegíteni a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), valamint elkészíteni a fetás szószt és megfőzni a tésztát. A tésztához egy nagy fazékban vizet forralunk, és amíg melegszik, túlesünk a fetás szószon.

A fetás szószhoz a fokhagymát összezúzzuk, majd a babérlevelekkel együtt a tejhez adjuk, és a fokhagymás-babéros tejet kézmelegre melegítjük. A vajat megolvasztjuk egy kisebb fazékban, rászórjuk a lisztet, és mérsékelt tűzön 2 percig kevergetünk fakanállal, hogy a liszt elvegyüljön a vajban. Ezután kézi habverőre váltunk, és a vajas liszthez apránként hozzáöntjük a fokhagymás-babéros tejet - közben folyamatosan keverünk-keverünk, mert így kapunk csak sima szószt.

A sima szószt kevergetve 5 perc alatt sűrűre főzzük, majd belemorzsoljuk a fetát, és további keverés mellett megvárjuk, hogy az 1-2 perc alatt felolvadjon. Ekkor lehúzzuk a szószt a tűzről, sózzuk-borsozzuk, és kihalásszuk belőle a babérleveleket.

Most már lobogva forr a tészta főzővize: megsózzuk, és a csomagoláson jelzett idő alatt kifőzzük benne a tésztát. Ezután leszűrjük, lecsöpögtetjük.

Ha a fetás szósz langyosra hűlt, kézi habverővel elkeverjük benne a tojássárgájákat, majd hozzáadjuk a főtt tésztát.

És ez már a vége: a fetaszószos-tészta keverék felét belekanalazzuk egy 25x30 cm-es tepsibe, aztán egyenletes rétegben bevonjuk a bárányhúsos-tésztás résszel, az egészet befedjük a maradék fetás tésztával, és az egészet 30 perc alatt összesütjük a forró sütőben. (Sütéskor tegyünk alufóliát a sütő aljába, hogy az felfogja az esetlegesen kifortyogó ételt.)

Kockákra vágva tálaljuk.


* Bárányhúst egyre több helyen kapni: nagyobb közértekben, hipermarketekben, raktáráruházakban. Sőt, egyes henteseknél is: Budapesten többek közt a 1051 Budapest, Magyar u. 52. sz. alatti török hentesnél és a 1115 Karinthy Frigyes út 27. sz. alatti „szír boltban" árulnak különlegesen jó minőségű bárányhúst.

És figyelem, ehhez az ételhez nem igazán érdemes megvenni egy egész, csontos báránycombot, sokkal szerencsésebb ún. „báránycomb steak"-ből készíteni. Ezt a raktáráruházak 50 dkg-os tasakokban árulják, 2 szelet van benne, és mindegyik közepén csupán egy-egy aprócska csontdarab bújik. Interneten is lehet rendelni a www.rozmar.hu oldalon, ők házhoz szállítják, de csak akkor gazdaságos tőlük kérni, ha mást is veszünk, vagy összeállunk néhány családdal, mert 20 000 Ft a minimum rendelési összeg. Az is jó megoldás, ha érdeklődünk a nagyszerű halakat és húsokat kínáló, de sajnos kizárólag hipermarketeket, éttermeket kiszolgáló Hungaroshrimp Kft-től (T: +36 23 428 664, www.hs.axelero.net,), hogy hova szállítottak bárányhúst.

És ha a fáradozásaink ellenére mégsem kapunk bárányt, ne csüggedjünk: bár ez a görög étel darált borjúhússal nem autentikus, de azzal is remek, érdemes kipróbálni vele.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice