Receptek / Judit receptjei / 2009. tavasz  ::. 

«««
Vietnámi pecsenye
Főzzünk valami finomat!
 
Hozzávaló:
* 50 dkg sertéslapocka
1 evőkanál fekete bors
3 evőkanál olaj

A szószhoz:
2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
Kb. 10 dkg friss gyömbér (10 cm)
2 dl víz
2 evőkanál szójaszósz
** 5 evőkanál vietnami halszósz (nuoc mam)
10 dkg cukor

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).

A szószhoz a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd az előbbit apróra vágjuk, az utóbbit összezúzzuk. A gyömbért meghámozzuk, és (éles!) reszelőn megreszeljük. A vizet, a szójaszószt és a halszószt összekeverjük.

A húst 2x2 cm-es kockákra vágjuk. A borsot mozsárban vagy kávédarálóban megőröljük: nem kell túl finomra, nagyjából olyan durva szemcsés legyen, amilyen egy jobb borsőrlővel lenne. A húskockákat összeforgatjuk a borssal.

A szószhoz a cukrot egy 19 cm átmérőjű, 14 cm magas lábosba szórjuk, és mérsékelt tűzön kb. 2-3 perc alatt sötét barna karamellt olvasztunk belőle. Közben nem keverjük, csak a lábost rázogatjuk. Ezután hátrébb lépünk tőle, és óvatosan hozzáöntjük a szójaszószos-halszószos vizet: sistergés lesz a jutalom, és a karamell meg is dermedhet, de se baj, addig kevergetjük mérsékelt lángon, amíg fel nem olvad.

A karamelles szószhoz hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, majd csendes forralással, néha megkeverve 5 percig főzzük.

Előpirítjuk a húst. Ehhez először 3 egyenlő részre osztjuk a húskockákat, majd nagy lángon megforrósítunk egy wokban 1 evőkanál olajat. Ha az olaj már olyan forró, hogy majdnem füstöl, beleszórjuk az első adag húskockát, és 1 perc alatt keverve-rázogatva megpirítjuk őket. Miután elkészültünk, kiszedjük, félreteszük, és a maradék 2 evőkanál olajon ugyanígy előpirítjuk a második adag, majd a harmadik adag húskockát.

Egy 30 cm átmérőjű, vastag aljú, sütőben is használható, kb. 20-25 cm magas lábosban -én a vaslábosomat használom hozzá-, összeforraljuk 1-2 perc alatt az előpirított húst a karamelles-gyömbéres szósszal + 5 dl halszószos meleg vízzel. (A vízhez deciliterenként ½-½ evőkanál halszószt keverünk.)

A forrdogáló, szószos húst lefedjük, majd azon nyomban betesszük a sütőbe, és 2½ óra alatt puhára sütjük. Közben 30 percenként ránézünk, és átkeverjük, valamint ha kell, pótoljuk a folyadékot róla meleg, halszószos vízzel.

Rizzsel szokás enni.



* Amennyiben szükséges, kérjük meg a hentest, hogy készítse elő a húst: ne legyen benne csont, ne fedje bőr vagy ín. Tehát amolyan sertéslapocka-filé kell ehhez az ételhez.

** Ázsiai halszósz hipermarketek „nemzetközi ételek" részén, bioboltokban, akár kínai piacokon is kapható. Attól függően, melyik országból való nuoc mam (vietnami), nam pla (thaiföldi), aek jeot (koreai) neveken találjuk meg. Ennél a receptnél természetesen a legjobb választás a vietnami halszósz, de ne legyünk sznobok, ha nem kapunk, használjuk nyugodtan valamelyik másikat.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice