Hozzávaló az indiai lepényekhez:
25 dkg finomliszt
1 zacskó sütőpor
fél evőkanál só
15 dkg natúr joghurt
2 evőkanál fekete hagymamag
esetleg 1-2 evőkanál langyos víz
Hozzávaló a currys-kókuszos réparaguhoz:
1 fej apróra vágott vöröshagyma
45 dkg vékonyra csíkozott sárgarépa (Eisberg)
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál currypor
Kb. 3-4 dl kókusztej
2 evőkanál apróra vágott, friss menta
2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
só
olívaolaj
Tálaláshoz:
2-2 evőkanál natúr joghurt
½ - ½ evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
Az indiai lepényekhez összedolgozzuk egy keverőtálban a finomlisztet, a sütőport, a sót, a natúr joghurtot és a bio boltokban kapható fekete hagymamagot. Rugalmas tésztát kapunk, amelyhez esetleg hozzágyúrhatunk 1-2 evőkanál langyos vizet is, ha szükségesnek látjuk: ez a liszt minőségétől függ. A tésztát hűtőben pihentetjük, amíg elkészülünk a currys-kókuszos répával.
Egy vastag aljú, kb. 30 cm átmérőjű fazékban megfonnyasztjuk 2 evőkanál olajon az apróra vágott vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a sárgarépát, a zúzott fokhagyma gerezdeket, a frissen reszelt gyömbért és a curryport, majd a hagymás répát megsózzuk, és mérsékelt lángon, lefedve, de néha megkeverve megpároljuk. Ha kész, lekapjuk róla a fedőt, és nagy lángon, viszonylag rövid idő alatt, kicsit le is pirítjuk. De vigyázzunk, ne égjen meg.
A megpárolt hagymás répához hozzáöntünk annyi kókusztejet, amennyi 1-2 cm-rel ellepi, és fedő nélkül, kevergetve tovább főzzük pár percig, hogy átvegye a kókusz ízét. Végül lehúzzuk a tűzről, és hozzákeverjük az apróra vágott, friss mentát és korianderzöldet: lesz illatkavalkád, annyi szent.
A tésztát 2 nagy sütőpapírlap közt ½ cm vékonyra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokra vágjuk. A sütéshez kenőecsettel vékonyan kiolajozunk egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőt, nagy lángon megforrósítjuk, és továbbra is nagy lángon dolgozva, sorra megsütjük mindkét oldalukon 1-2 perc alatt a lepényeket. (Nem baj, sőt jó, ha minél ropogósabbak lesznek, és az is, ha egy-két helyen akár sötétbarna foltok is pettyezik majd őket.) A forró, frissen sült lepényeket alufóliával bélelt kenyeres kosárban tartjuk melegen.
Tálaláskor a currys-kókuszos répát gyorsan újra megmelegítjük, majd elosztjuk tányérokon, és mindegyik adagot megpúpozzuk 2-2 evőkanál natúr joghurttal, majd megszórjuk ½ - ½ evőkanál apróra vágott, friss korianderzölddel. Mellé kínáljuk a frissen sült indiai lepényeket.
|