Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
A nem olyan szegény fiú szendvicse
Gyorsan, valamif inomat!
 
A szószhoz:
10 dkg ecetes uborka (kb. 10 evőkanálnyi apróra vágva)
½ fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl majonéz
½ dl habtejszín
1 kávéskanál mustár
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál citromlé
Ízlés szerint őrölt, csípős paprika és/vagy porcukor


A panírozott rákokhoz:
10 dkg tortillachips
20 dkg finomliszt
2 tojás
1 gerezd zúzott fokhagyma
Kb. 50 dkg mélyhűtött, felengedett, apró rák

Az összeállításhoz:
2-3 paradicsom
15 dkg jégsaláta (4 maroknyi)
½ fej lilahagyma
1 db, minél laposabb francia kenyér


A szószhoz az ecetes uborkát lecsöpögtetjük, apróra vágjuk. A fél lilahagymát megpucoljuk, szintén apróra vágjuk. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, finomra zúzzuk. Ezután az összes hozzávalót összekeverjük, majd megkóstoljuk, és ha szükségesnek találjuk, csípősebbé tesszük őrölt pirospaprikával, lágyabbá pici porcukorral.

A panírozáshoz a tortillachipset kávédarálóban finomra őröljük, majd összekeverjük a liszttel, és kiöntjük egy mélytányérba. A tojásokat egy másik mélytányérban villával enyhén felverjük, aztán megpucolva, finomra reszelve hozzáadjuk a fokhagymát. A rákokból először belemártunk a tojásba egy maréknyit, aztán meghempergetjük őket a lisztes keverékben, és a sütőpapírral fedett tálcán darabokra szedjük a panírozott rákocskákat. Majd ha mindegyik adag ugyanígy elkészült, betesszük a hűtőbe, amíg a többi teendővel haladunk.

A sütéshez felforrósítjuk 4 cm-es rétegben az olajat 175 fokra egy 19 cm átmérőjű 10 cm magas edényben. Ha egy beledobott kenyérkocka 30 mp alatt mindkét megbarnul benne, jó lesz a hőmérséklete.

Miközben az olaj melegszik, előkészülünk az összeállításhoz. Egy nagy tálba papírtörlőt terítünk, hogy erre szedjük majd ki a megsült rákokat. A paradicsomot vékonyan felszeleteljük. A salátaleveleket felcsíkozzuk. A fél fej lilahagymát megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük, gyűrűkre szedjük. A francia kenyeret négy részre daraboljuk, mindegyik részt félbevágjuk, és megkenjük 1,5-1,5 evőkanál szósszal.

A bepanírozott rákokat 4 egyenlő adagra osztjuk, és adagonként 1-1 perc alatt megsütjük az olajban. Ahogy kész egy adag, szűrőlapáttal kivesszük az olajból, és a papírtörlős tányéron felitatjuk róla a felesleges olajat. (Mindegyik adaghoz új papírtörlőt használjunk).

A szendvicsek összeállítása annyi, hogy az egyik szószos kenyérdarabot megpakoljuk salátával, paradicsommal, lilahagymával, aztán ráteszünk egy adag sült rákot, és az egészet befedjük egy másik szószos kenyérdarabbal.
A szendvicseket egymás után készítjük a fentiek szerint, ahogy sorban készre sülnek az újabb adag rákok. A maradék szószt a szendvicsek mellé kínáljuk.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice