Hozzávaló:
10 dkg vaj
1 dl langyos víz
1 dl langyos tej
1 zacskó szárított élesztő
35 dkg finomliszt
5 dkg cukor
1 kávéskanál só
2 tojás
25 dkg piros szőlő
kevés olaj a tálak kikenéséhez
kevés vaj és finomliszt a tepsi előkészítéshez
kevés finomliszt a nyújtáshoz
A süteményhez a vajat megolvasztjuk, kihűtjük. A langyos vízhez hozzászórjuk az élesztőt, és pár percre félretesszük, hogy felhabosodjon. A lisztet mikróban meglangyosítjuk, aztán egy nagy tálban összekeverjük a cukorral és a sóval.
A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojásokat, a kihűlt, olvasztott vajat, az élesztős vizet, a langyos tejet, és kézi robotgéppel, amelybe dagasztókarokat illesztettünk, 8 perc alatt kidolgozzuk a tésztát.
Ezután vékonyan kiolajozunk egy keverőtálat, és átforgatjuk benne a tésztát, amely közben ettől bucira is formálódik. A tésztabuci tetejére folpackot nyomkodunk és hűtőbe téve 1 éjszaka alatt a duplájára kelesztjük.
Aztán másnap a megkelt tésztát kivesszük a hűtőből, még a tálban kézi robotgéppel, amelyekbe visszatesszük a dagasztókarokat, finoman átkeverjük.
A sütéshez előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és kivajazunk, kilisztezünk egy 20x30 cm-es tepsit. A tésztát még a keverőtálban kicsit átgyúrjuk, aztán áthelyezzük a tepsibe, és ujjainkkal addig nyomkodjuk-alakítgatjuk, amíg viszonylag egyenletes rétegben ki nem tölti a tepsit. A tetejét megpakoljuk a félbevágott szőlőszemekkel, és kicsit bele is nyomkodjuk őket.
Most várunk 15-20 percet, hogy a tészta magához térjen, aztán a süteményt 30 perc alatt megsütjük. Kihűlve, kockákra vágva tálaljuk.
|