Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Provanszi saláta
Gyorsan, valami finomat!
 
15 dkg madárbegy saláta

A kecskesajtos pirítóshoz:
½ baguette (hosszúkás francia kenyér)
1 db 18 dkg-os rolád alakú, fehér penészes kérgű kecskesajt (pl. President)
1-2 evőkanál szemes fekete bors

A levendulás fügéhez:
2 dl száraz vörösbor
1 dl víz
2 evőkanál méz
2 db filteres levendulavirág-tea (pl. Herbária)
8 szem aszalt füge

A diós olajhoz:
10 dkg dió
3 dl extra szűz olívaolaj

Az öntethez:
1 dl diós olaj (lásd a receptet)
½ evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál fehérborecet
só és frissen őrölt bors


ELŐZŐ NAP
A levendulás fügéhez a vörösbort, a vizet és a mézet kevergetve összeforraljuk. Hozzáadjuk a filteres levendulateát és az aszalt fügét, aztán lefedjük, és a fügétjó 10 perc alatt puhára főzzük.

Ezalatt a diós olajjal foglalkozunk. A diót egy nagy, száraz serpenyőben mérsékelt tűzön pár perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk. Hagyjuk kihűlni, és közben megmelegítünk 3 dl extra szűz olívaolajat. Ezután a diót durvára őröljük, ráöntjük az olívaolajat, és diós olajat félretesszük.

MÁSNAP
Amikor enni szeretnénk, előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat. A diós olívaolajat leszűrjük, a diót papírtörlőn szétterítve félretesszük, és lemérjük, mennyi dió ízű olajunk lett. Ha kell, kipótoljuk annyi sima olajjal, hogy összesen 1 dl legyen.

A kecskesajtos pirítóshoz a kenyeret 2 cm vékony szeletekre vágjuk, sütőpapíros tepsin egymás mellé fektetjük, a tetejüket kevés diós olajjal megkenjük, és pár perc alatt halvány arnybarnára sütjük őket a sütőben. Ha kész, félretesszük, de a sütőt nem kapcsoljuk le.

A salátaöntethez a mustárt, az ecetet, némi sót és borsot kézi habverővel összehabarunk egy nagy tálban, apránként, folyamatosan keverés mellett hozzáadjuk a dió ízű olajat.

A sajtot 1 cm vékonyan felkarikázzuk, a borsot mozsárban megtörjük, és mintha paníroznánk, beleforgatjuk a tört borsba a sajtkarikákat. Vigyázat, ne tapadjon rájuk vastagon! Az előpirított kenyérszeletekre ráhelyezünk egy-egy sajtkarikát, és a sajtos kenyereket visszadugjuk pár percre a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon.

Összeállítjuk a salátát. A fügéket kiemeljük a vörösboros-levendulás szirupból, jól lecsepegtetjük. A madárbegysalátát összeforgatjuk az öntettel, majd szétosztjuk 4 nagy tányéron. Mindegyik adagra ráhelyezünk 2-2 szirupban főtt fügét, a fügés salátákon elhintünk az olaj ízesítésére használt, pirított dióból 1-1 evőkanálnyit, majd arányosan, rájuk pakoljuk a friss, kecskesajtos pirítósokat. Hideg, jó, nem túl savas fehérbort kell mellé kortyolni.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice