A csokiparféhoz:
10 dkg étcsokoládé
2 tojás (szalmonella ellen kezelt!)
10 dkg cukor
2 dl tejszín
A sütimorzsához:
5 dkg finomliszt
1 dkg cukrozatlan kakaópor
1 csipet só
3 dkg hideg vaj
2½ dkg cukor
2 evőkanál rum
A sütimorzsához a sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), majd sütőpapírt terítünk egy 20x30 cm-es tepsit.
A lisztet beleszórjuk egy késes betétű robotgépbe, teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot. Az egészet összekeverjük a géppel, aztán felkockázva hozzátesszük a vajat, és a gépet tovább járatjuk, amíg morzsás keveréket nem kapunk.
A morzsát egyenletes rétegben elosztjuk a tepsiben, és kb. 10 perc alatt megsütjük, de félidőben fakanállal átkeverjük, hogy egyenletesen süljön. Ha kész, rácsra tesszük, pár perc alatt kihűtjük.
A csokiparféhoz az étcsokit apróra törjük, gőz fölött megolvasztjuk, majd kihűtjük. A tojásokat és a cukrot robotgéppel 5 perc alatt habosra keverjük. A cukros tojáshabba apránként belevegyítjük a géppel a kihűlt, olvadt csokit: ettől besűrűl, és ez rendben van így. Ezután tiszta, száraz habverőkarokkal habot verünk a hideg tejszínből, majd a tejszínhabot fakanállal óvatosan beleforgatjuk a csokis-cukros-tojásos keverékbe.
Összeállítjuk az édességet. A sütimorzsát meglocsoljuk a rummal, és fakanállal széles, óvatos mozdulatokkal belevegyítjük a csokiparféba. Átkanalazzuk egy műanyagdobozba, és min. 6 órára betesszük a mélyhűtőbe. Tálalás előtt 15 perccel korábban kivesszük, aztán fagyikanállal gombócokat formálunk belőle, úgy rakjuk üvegkelyhekbe.
|