Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Őszi almatorta
Süssünk valamit!
 
Hozzávaló:
20 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
20 dkg puha vaj
20 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 citrom reszelt héja
5 dkg friss gyömbér, meghámozva
4 tojás
½ dl tej
50 dkg alma (tisztított súly)
3-4 evőkanál juharszirup

A forma előkészítéséhez kevés vaj és finomliszt
A tálaláshoz kevés őrölt gyömbérrel kevert porcukor


A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat). Kivajazunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát, és az aljába méretre vágott sütőpapírt illesztünk.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval. A puha vajat, a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a reszelt citromhéjat robotgéppel 1-2 perc alatt alaposan összedolgozzuk. Hozzáreszeljük a gyömbért a reszelő apró lyukú oldalán, egyenként belekeverjük a tojásokat, és miután jól elvegyültek, jöhet a liszt, majd a tej is.

A tésztát átkanalazzuk a tortaformába, elsimítjuk.

Az almát meghámozzuk, 1 cm vékony szeletekre vágjuk, megcsöpögtetjük kevés citromlével, és összekeverjük a juharsziruppal. Ezután rátesszük a tésztára, kicsit bele is nyomkodjuk.

A tortát kb. 75 perc alatt megsütjük, ha időközben nagyon pirul, alufóliával letakarva süssünk készre. 45 perc után egy kenőecset segítségével 1 evőkanál juharszirupot kenjünk el az almaszeletek tetején. Akkor van kész a torta, ha beleszúrunk egy tűvel, és a tű tisztán jön ki belőle. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, és gyömbéres porcukorral megszórva tálaljuk. Adhatunk mellé vaníliafagyit vagy vaníliaszószt.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice