Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Szarvasgombás csirke
Gyorsan, valami finomat!
 
Hozzávaló:
2 kisebb konyhakész, tanyasi csirke
1 citrom, elfelezve
1 vöröshagyma, megtisztítva és félbevágva
8 dkg puha vaj
* 8,5 dkg szarvasgombás krém (pl. Aranyszarvas Szarvasgombás pesto)
só és frissen őrölt bors
4 fej fokhagyma, gerezdjeire szedve
½ dl olaj
4 evőkanál aprított, friss kakukkfű


A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).

Lemérjük a csirkéket, és kiszámoljuk előre a sütési időt: minden 50 dkg-hoz 20 perc kell, plusz ehhez jön 30 perc ráadás. Tehát egy 1 kg-os csirkének 2x20+30= 70 percre van szüksége. Ha ez megvan, megfelezzük a kapott perceket: ez lesz a csirkék „fordulópontja". Vagyis miután mellükkel lefelé kezdjük majd sütni őket, ez lesz az a perc, amikor megfordítjuk mindkettőt, hogy tovább már mellükkel felfelé süljenek. Kiszámoljuk azt is, mikor tegyük be hozzájuk a fokhagymagerezdeket: ezeknek nagyságuktól függően kb. 20-25 percre van szükségük.

A csirkéket megmossuk, papírtörlővel alaposan megszárítjuk kívül-belül, és mindegyiknek a hasába teszünk 1-1 félbevágott citromot meg 1-1 megtisztított, félbevágott hagymát.
Ezután a puha vajhoz hozzákeverjük a szarvasgombakrémet, sózzuk-borsozzuk, és bekenjük vele a csirkék bőrét mindenhol, valamint teszünk a mellrészeket fedő bőrök alá is. (Ha valaki friss szarvasgombát használ, 2-2 szeletet csúsztasson be jobbról-balról mindkét csirke mellrészénél a bőr alá.)

Összekötözzük a csirkéket, hogy sütés közben megtartsák a formájukat: vízbeáztatott, lecsöpögtetett kötözőspárgával összekötjük a lábaikat a sarkuknál, aztán egy másikkal a szárnyaikat szorítjuk a törzseikhez.

A sütéshez olyan tepsi kell, amelybe belefér egymás mellé a 2 csirke, és van hozzá beleilleszkedő sütőrács. A tepsi aljába alufóliát terítünk, hogy ide csöpöghessen sütés közben a csirkékből a lé, majd a rácsra ráhelyezzük egymás mellé a 2 csirkét a mellükkel lefelé, és elkezdjük sütni őket. A „fordulópontnál" aztán megfordítjuk mindkettőt, tovább sütjük. Ne feledkezzünk meg a fokhagymagerezdekről: a kellő pillanatban beleszórjuk mindet a rács alá, meglötyköljük őket olajjal, és folytatjuk a csirkesütést.

A megsült csirkéket megszórjuk aprított, friss kakukkfűvel, és alufóliával letakarva néhány percig pihentetjük, mielőtt tálalnánk (persze a citromot és a hagymát előtte kiszedjük belőle). A sült fokhagymagerezdeket szűrőlapáttal kihalásszuk a tepsiből, és a csirkék mellé kínáljuk.

6 adag lesz belőle.


* Szarvasgombás pürékről, krémekről további információ: www.aranyszarvas.com, www.szarvasgomba.hu, www.vagoemt.hu


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice