Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Mandulás-ribizlis kiflik
Süssünk valamit!
 
A tésztához:
28 dkg liszt
5 dkg cukor
1 csipet só
14 dkg hideg vaj
2 dl tejföl

A tészta nyújtásához finomliszt
A tészta kenéséhez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve

A töltéshez:
15 dkg mandula
1 kávéskanál színtelen keserűmandula aroma
30 dkg ribizlilekvár
1 citrom

A tetejére:
1 tojássárgája
6 dkg cukor
3 evőkanál forró víz

A tésztához a lisztet, a cukrot és a sót késes betétű robotgépben összekeverjük. Hozzákockázzuk a hideg vajat, és a géppel morzsás keverékké dolgozzuk össze az egészet. A morzsát átöntjük egy tálba, hozzákanalazzuk a tejfölt, és kézzel gyorsan összegyúrjuk a tésztát. Kifejezetten puha lesz, de ez nem baj.

A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, ezekből korongokat formázunk, és a tésztakorongokat folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük. Ezalatt a töltéshez a mandulát egy nagy, száraz serpenyőben pár perc alatt kevergetve illatosra pirítjuk mérsékelt tűzön, aztán ha kihűlt, durvára daráljuk, majd megcsöpögtetjük a mandula aromával.

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és 2 nagy tepsibe sütőpapírt terítünk. A kiflik tetejére a tojássárgáját elkavarjuk 1 evőkanál vízzel, a cukrot pedig feloldjuk a forró vízben. A tojássárgáját és a cukorszirupot magunk mellé készítjük.

A nyújtáshoz alaposan meglisztezzük a nyújtódeszkát. Ezután kivesszük az egyik tésztakorongot a hűtőből, és kicsit átgyúrjuk, valamint ha szükségesnek látjuk, beledolgozunk még 1-2 evőkanál lisztet.

A tésztakorongot lisztezett nyújtófával 24 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, és megkenjük kevés tojásfehérjével, amelyet előtte villával enyhén felvertünk. Elsimítjuk rajta a citrom reszelt héjával ízesített ribizlilekvár ¼-ed részét, megszórjuk a pirított, darált mandula ¼-ed részével, és éles késsel vagy pizzavágóval 12 db körcikkre vágjuk. A körcikkeket feltekerjük, majd kicsit be is hajlítjuk, hogy kifliket kapjunk.

A 12 db kiflit áttesszük az egyik tepsibe egymástól kétujjnyira. A tetejüket vékonyan lekenjük vízzel higított tojássárgájával, és a kifliket 15 perc alatt megsütjük. Még forrón mindet lekenjük némi cukorsziruppal, aztán rajta hagyjuk őket a tepsin, és a tepsit rácsra tesszük. Így hamar kihűlnek a kiflik.

Miközben az első adag kifli sül, előkészülünk a következő 12 darabbal: ehhez kiveszünk a hűtőből egy újabb tésztakorongot, átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, lekenjük tojásfehérjével, megtöltjük, felcsavarjuk, és miután picit behajlítottuk őket, letesszük egymás mellé a másik tepsire. A tetejüket ugyanúgy megkenjük tojássárgájával, ahogy az első adagnál tettük.

Ahogy kivettük az első adagot a sütőből, máris mehet a helyére a második adag kifli. Ha megsültek, ezeket is megkenjük még azon nyomban cukorsziruppal.

A fentiek szerint haladunk tovább. Vagyis miközben sül az egyik adag, készülünk a másik adaggal, a megsülteket pedig rácsra téve hűtjük. A harmadik adag kiflihez az első tepsit, a negyedik adaghoz a második tepsit használjuk, új sütőpapírra nincs szükség.



48 kis kifli lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice