Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Elzászi lepény
Gyorsan, valami finomat!
 
A lepényhez:
40 dkg finomliszt
3 dl víz
1 zacskó szárított élesztő
2 evőkanál olaj
2 teáskanál só
ízlés szerint frissen őrölt bors

A tálak kikenéséhez kevés olaj
A nyújtáshoz kevés finomliszt

A tetejére:
2 fej vöröshagyma
30 dkg kolozsvári szalonna
15 dkg vaj
*1,5 dl crème fraîche
20 dkg friss sajt (pl. Cottage cheese)
ízlés szerint frissen őrölt bors és reszelt szerecsendió

A crème fraîche-hez:
3 dl habtejszín
1 evőkanál natúr joghurt
1 evőkanál 20%-os tejföl

 




ELŐZŐ NAP

A crème fraîche-hez a tejszínt kevergetve felmelegítjük a tűzhelyen: elég, ha a kézmelegnél néhány fokkal melegebb lesz. Ekkor levesszük, áttöltjük egy porcelán- vagy műanyag tálba, belevegyítjük a joghurtot és a tejfölt, majd letakarjuk valamilyen laza szövésű textillel, és 1 napig kint hagyjuk a konyhapulton. Kb. 30 dkg lesz belőle.

A tésztához a lisztet és a vizet mikrohullámú sütőben meglangyosítjuk. A víz ¼-be beleszórjuk az élesztőt, és pár percre félretesszük, hogy felhabosodjon. Ha megtörtént, a langyos lisztet sózzuk-borsozzuk, és hozzáadjuk az élesztős vizet, a maradék sima vizet meg az olajat. A kézi robotgépbe dagasztókarokat illesztünk, és először kézzel nagyjából összeállítjuk, majd 8 perc alatt a robotgéppel kidolgozzuk a tésztát.

Ezután vékonyan kiolajozunk egy nagy tálat, és áthempergetjük benne a kidagasztott tésztát, hogy a felülete enyhén fényes legyen az olajtól. A felületére folpackot nyomkodunk, és betesszük 1 éjszakára a hűtőbe.

MÁSNAP

A hagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, a karikákat gyűrűkre szedjük, és a vaj felén kevergetve félig megpároljuk: nem szabad teljesen! A szalonnát felkockázzuk, és a maradék vajon addig pirítjuk, amíg el nem kezd pörcösödni: ahogy a hagymát, a szalonnát sem szabad teljesen előre elkészíteni! A crème fraîche-t és a túrót összekeverjük, esetleg megborsozzuk és megfűszerezzük kevés reszelt szerecsendióval.

A sütőt a legforróbbra állítjuk, ez általában 250 fokot jelent (gázsütőn 9-es fokozat).

A tésztát még a tálban átgyúrjuk, majd a vékonyan kiolajozott sütőlemezen szétnyomogatjuk-formázzuk úgy, hogy teljesen kitöltse azt. A tésztát megkenjük a crème fraîche és a túró keverékével, majd szűrőlapáttal kiemeljük a pörcösödésnek indult szalonnákat és elszórjuk rajta. A félig párolt hagymát is kiszedjük egy szűrőlapáttal, és miközben elosztjuk a lepényen, minél jobban szétszedegetjük, hogy ne kupacokban álljon rajta.

A lepényt betesszük a sütőbe, és kb. 15-20 perc alatt megsütjük.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice