Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Gyömbéres sült tofu
Gyorsan, valami finomat!
 
Hozzávaló:
5 dkg szárított shiitake gomba (pl. Erdészné gombája)
2 sárgarépa
½ fej vöröshagyma
1 db 10 cm-es friss gyömbér
1 l olaj

1 piros, friss chilipaprika
3 szál újhagyma
1 dl szójaszósz
1 kávéskanál cukor
*½ dl mirin (japán főzőbor)
30 dkg tofu
kevés étkezési keményítő


A szárított gombára lobogva forró vizet öntünk, és 30 percre félretesszük.

Közben haladunk tovább. A répát, a hagymát, a gyömbért megpucoljuk, megreszeljük a reszelő nagy lyukú oldalán, és a reszelékeket összekeverjük. Ezután ½ dl olajon, egészen kicsi só hozzáadásával, lefedve, mérsékelt tűzön alaposan puhára pároljuk az összekevert reszeléket. Néha átkavarjuk, de nem kell folyamatosan.

A chilipaprikát kimagozzuk, vékonyan felszeleteljük, a tálaláshoz az újhagymát apróra vágjuk, és a chilit meg az újhagymát magunk mellé készítjük.

Ha letelt a gomba áztató ideje, leszűrjük, falatnyi darabokra vágjuk, és a levéből kimérünk 3 dl-t. A gombát hozzáadjuk a megpárolt, gyömbéres, sárgarépa-hagyma reszelékhez, a kimért áztató levet pedig egy kis fazékban összefőzzük 2-3 perc alatt a chilipaprikával, a szójaszósszal, a cukorral és a mirinnel egy másik edényben. Amikor megvan, ráöntjük a gombás, gyömbéres, sárgarépás, hagymás keverékre: ez lesz a szósz a sült tofuhoz.

A tofut 2x2 cm-es kockákra vágjuk, papírtörlővel leszárítgatjuk. A sütéshez 6 cm-es rétegben olajat forrósítunk egy nagy lábosban. Akkor lesz jó a hőmérséklete, ha eléri a 175 fokot: olajhőmérővel ezt könnyű ellenőrizni, anélkül pedig úgy lehet, hogy beledobunk egy kenyérkockát, és annak kb. 15 mp alatt kell aranybarnára sülnie benne.

A sütés előtt kiöntünk kevés étkezési keményítőt egy tálba, és mintha paníroznánk, beleforgatjuk a tofukockákat. De csak annyira, hogy vékony bevonat képződjön rajtuk. Ezután a forró olajban 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük a tofukockákat, egyszerre mindig csak 10-15 db-ot.

A tálaláshoz a megsült tofukockákat szűrőlapáttal kiemeljük, elosztjuk 2 leveses tányérban, majd megforrósítjuk a gyömbéres szószt, és rájuk öntjük. A végén arányosan rájuk szórjuk a félretett, apróra vágott újhagymát.

*A mirin házilag is elkészíthető: 1cl vodka, 1cl brandy, 2 cl fehérbor, 1 kávéskanál cukor keverékét felfőzzük, hogy az alkohol szinte teljesen kimenjen belőle, majd kihűtjük.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice