Hozzávaló:
5 dkg cukrozott narancshéj
15 dkg finomliszt
½ teáskanál sütőpor
¼ kávéskanál őrölt fahéj
1 csipet só
3 tojás
5 dkg cukor
25 dkg ricotta
A sütéshez olaj
A tálaláshoz porcukor
Előkészülünk. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk: majdnem annyira pici darabokra, mintha petrezselyemmel lenne dolgunk. Ha közben a kés élét néhányszor végigsimítjuk egy olajos papírtörlővel, nem tapad rá a narancshéj. A lisztet összevegyítjük a sütőporral, a fahéjjal és a sóval egy külön tálban.
A fánk tésztájához a tojásokat, a cukrot és a ricottát robotgéppel összedolgozzuk egy nagy tálban. Fakanállal belekeverjük a lisztet és cukrozott narancshéjat. Figyelem, nem kell túliparkodni a dolgot, nem szabad hosszan kevergetni a tésztát, akkor nem lesznek könnyűek a fánkok.
A sütéshez annyi olajat öntünk egy 25 cm átmérőjű edénybe, hogy jó 5 cm-es rétegben álljon benne, és felforrósítjuk 160 fokra. Ha van olaj- vagy cukorhőmérőnk, egyszerűen csak leolvassuk róla a megfelelő hőmérsékletet. Ha nincs, akkor úgy ellenőrizzük, elég forró-e az olaj, hogy beledobunk egy kenyérkockát, és annak 30 mp alatt kell megbarnulnia benne.
A fánk tésztájából 2 db kiskanál vagy egy kicsi, 3 cm átmérőjű fagyis kanál segítségével formázhatjuk meg a fánkokat legkönnyebben. Az első 5 fánkot, ahogy megformáltuk, sorra belepottyantjuk a forró olajba, és szűk 3 perc alatt, gyakran megforgatva, aranybarnára sütjük. Próbaképp egyet félbe is vághatunk, hogy megnézzük, rendesen átsült-e. A kész fánkokat aztán szűrőlapáttal kiemeljük, és papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges olajat.
Most ugyanígy megformálunk és megsütünk a többi fánkot is, a lényeg, hogy az elkészülő fánkokat folyamatosan papírtörlőre szedjük. Tálaláskor a frissen sült, meleg fánkokat megszórjuk porcukorral.
Kb. 35 db kicsi fánk lesz belőle.
|