Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Tartiflette
Gyorsan, valami finomat!
 
Hozzávaló:
1½ kg krumpli (lehetőleg azonos méretű darabok)
35 dkg szalonna
3 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
3 dl tejföl
só és frissen őrölt bors
10 dkg vaj
½ dl olívaolaj
1 pohár száraz fehérbor
Kb. 40 dkg camembert-sajt (3 kisebb korong)


A krumplit alaposan megmossuk, és héjastul félig megfőzzük. Csak annyira kell, hogy amikor beleszúrunk egy hústűvel, átmenjen rajta.

Ezalatt haladunk tovább. A szalonnát felcsíkozzuk. A hagymát megpucoljuk, felszeleteljük, karikákra szedjük, a karikákat gyűrűkre. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, finomra zúzzuk, és összekeverjük a tejszínnel meg a tejföllel.

A vajat és az olajat összeolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőben. Kevergetve pörcösre pirítjuk rajta a szalonnát, de nem teljesen, csak úgy félig-háromnegyedig: arra törekszünk, hogy szép pirult legyen a színe, viszont ne száradjon ki. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, és egy nagy keverőtálba szórva félretesszük.

Az edényben csak egy merőkanálnyi zsiradékot hagyunk, a többit kivesszük, félretesszük. Az evőkanálnyi zsiradékon, némi sóval és viszonylag sok borssal, lefedve, de néha átkeverve, puhára pároljuk a hagymát. Ezután nagyra csavarjuk a lángot, hátrébb lépünk a hagymától, és ráöntjük a bort. Most hagyjuk, hogy egyrészt elpárologjon a borból az alkohol, másrészt a hagyma kicsit lepiruljon, amolyan halvány aranybarna legyen. Természetesen mindezt fedő nélkül tesszük, néha megkeverjük., majd ha elkészült a keverőtálban várakozó szalonnapörcökhöz öntjük és alaposan összeforgatjuk.

Alaposan kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit, a sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat).

A megfőtt krumpliról leöntjük a főzővizet, hideg vizet engedünk rá, és ha kezelhető hőmérsékletűre hűlt, megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk.

A hagymához használt serpenyő belsejét papírtörlővel száraz töröljük, nagy lángon megforrósítjuk benne a félretett zsiradékból 1 merőkanálnyit, és kb. 3 perc alatt aranybarnára pirítjuk benne mindkét oldalunkon a krumpliszeletek 1/5 részét. Ezeket a szeleteket áttesszük a nagy keverőtálban lévő szalonnás hagymához, majd a serpenyőben ugyanígy előpirítjuk a maradék krumpliszeletet újabb 1-1 evőkanál félretett, felforrósított zsiradékon. Ezek is mennek a nagy tálba.

A keverőtálban lévő krumplihoz, hagymához, szalonnapörcökhöz hozzákeverjük a fokhagymával ízesített tejfölös tejszínt. Sózzuk-borsozzuk, újra átforgatjuk, és az egészet átöntjük, majd egyenletes rétegben szétterítjük a tepsiben.

A sajt korongokat kettévágjuk, hogy fele olyan vastagok legyenek, majd az így kapott korongokat a héjas oldaluk felfelé nézve rátesszük egymás mellé az étel tetejére.

Az ételt kb. 30 perc alatt készre sütjük a forró sütőben. (Biztonság kedvéért rakjunk a tepsi alatti sütőrács fokozatra egy zsírfelfogó sütőlemezt, mert az étel csöpöghet sülés közben.) Friss kenyérrel, zöldsalátával kínáljuk, és hideg, száraz fehérbort kortyolunk hozzá.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice