Hozzávaló:
1½ kg krumpli (lehetőleg azonos méretű darabok)
35 dkg szalonna
3 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
3 dl tejföl
só és frissen őrölt bors
10 dkg vaj
½ dl olívaolaj
1 pohár száraz fehérbor
Kb. 40 dkg camembert-sajt (3 kisebb korong)
A krumplit alaposan megmossuk, és héjastul félig megfőzzük. Csak annyira kell, hogy amikor beleszúrunk egy hústűvel, átmenjen rajta.
Ezalatt haladunk tovább. A szalonnát felcsíkozzuk. A hagymát megpucoljuk, felszeleteljük, karikákra szedjük, a karikákat gyűrűkre. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, finomra zúzzuk, és összekeverjük a tejszínnel meg a tejföllel.
A vajat és az olajat összeolvasztjuk egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőben. Kevergetve pörcösre pirítjuk rajta a szalonnát, de nem teljesen, csak úgy félig-háromnegyedig: arra törekszünk, hogy szép pirult legyen a színe, viszont ne száradjon ki. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, és egy nagy keverőtálba szórva félretesszük.
Az edényben csak egy merőkanálnyi zsiradékot hagyunk, a többit kivesszük, félretesszük. Az evőkanálnyi zsiradékon, némi sóval és viszonylag sok borssal, lefedve, de néha átkeverve, puhára pároljuk a hagymát. Ezután nagyra csavarjuk a lángot, hátrébb lépünk a hagymától, és ráöntjük a bort. Most hagyjuk, hogy egyrészt elpárologjon a borból az alkohol, másrészt a hagyma kicsit lepiruljon, amolyan halvány aranybarna legyen. Természetesen mindezt fedő nélkül tesszük, néha megkeverjük., majd ha elkészült a keverőtálban várakozó szalonnapörcökhöz öntjük és alaposan összeforgatjuk.
Alaposan kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit, a sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat).
A megfőtt krumpliról leöntjük a főzővizet, hideg vizet engedünk rá, és ha kezelhető hőmérsékletűre hűlt, megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk.
A hagymához használt serpenyő belsejét papírtörlővel száraz töröljük, nagy lángon megforrósítjuk benne a félretett zsiradékból 1 merőkanálnyit, és kb. 3 perc alatt aranybarnára pirítjuk benne mindkét oldalunkon a krumpliszeletek 1/5 részét. Ezeket a szeleteket áttesszük a nagy keverőtálban lévő szalonnás hagymához, majd a serpenyőben ugyanígy előpirítjuk a maradék krumpliszeletet újabb 1-1 evőkanál félretett, felforrósított zsiradékon. Ezek is mennek a nagy tálba.
A keverőtálban lévő krumplihoz, hagymához, szalonnapörcökhöz hozzákeverjük a fokhagymával ízesített tejfölös tejszínt. Sózzuk-borsozzuk, újra átforgatjuk, és az egészet átöntjük, majd egyenletes rétegben szétterítjük a tepsiben.
A sajt korongokat kettévágjuk, hogy fele olyan vastagok legyenek, majd az így kapott korongokat a héjas oldaluk felfelé nézve rátesszük egymás mellé az étel tetejére.
Az ételt kb. 30 perc alatt készre sütjük a forró sütőben. (Biztonság kedvéért rakjunk a tepsi alatti sütőrács fokozatra egy zsírfelfogó sütőlemezt, mert az étel csöpöghet sülés közben.) Friss kenyérrel, zöldsalátával kínáljuk, és hideg, száraz fehérbort kortyolunk hozzá.
|