Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Eperdzsem - Rizstorta
Bio percek
 
15 dkg zabpelyhes kekszet (pl. Győri Zabfalatok, Hobbit) sodrófával vagy késes betétű konyhai robotgéppel összemorzsolunk, majd összedolgozunk 10 dkg olvasztott vajjal, és egy 18-20 centis kapcsos tortaformába nyomkodjuk. Tegyük hűtőbe a torta összeállításáig. Ezután főzzünk meg 20 dkg arborio rizst annyi tejben (kb. 6-7 dl), amennyit felvesz, főzés közben kavargassuk, hogy krémes állagot érjünk el. Édesítsük meg úgy 2-3 evőkanál mézzel, reszeljük bele egy citrom héját, adjunk hozzá egy teáskanál vanília kivonatot. (Ezt helyettesíthetjük egy rúd vaníliával, amit a tejbe teszünk.) Hűtsük ki. A hideg rizshez keverjünk 25 dkg szobahőmérsékletű mascarponét. Oldjunk fel 1 dl felforrósított tejszínben 2 lap zselatint, amit előzőleg néhány percig hideg vízben áztattunk. A tejszínes-zselatinos folyadékhoz adjunk egy kevés rizst, keverjük el alaposan, majd ezt a kis adagot adjuk hozzá a maradék rizshez, azzal is dolgozzuk el. Végül állítsuk össze a tortát: vegyük elő a hűtőből a megdermedt kekszes alapot, kenjük meg bőven eperdzsemmel, erre simítsuk rá a rizskrém felét. Ismét derekasan vastag eperdzsem réteg következzék, arra a maradék rizs, végül újra dzsem. A torta tetejét egy csomagnyi tortazseléből készült réteggel zárjuk. Díszíthetjük tejszínhabbal.
«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice