Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Sültpaprika-leves
Gyorsan, valami finomat!
 
Az alapléhez:
½ kg csirkeszárny
2 gerezd fokhagyma
1 hagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
pár szem fekete bors

A sült paprikához:
6-8 db piros, kaliforniai paprika
1 dkg friss kakukkfű, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
só és frissen őrölt bors

A leves többi hozzávalója:
1 nagy csokor újhagyma, apróra vágva (csak a fehér része)
1 narancs kifacsart leve és 1 púpos kávéskanálnyi reszelt héja
½ dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
2 kávéskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál méz
3 dl tejszín

A tálaláshoz 1 evőkanál apróra vágott, friss kakukkfű



ELŐZŐ NAP
Az alapléhez megpucoljuk a fokhagymát, a hagymát, a kétféle répát, majd a hagymát elnegyedeljük, a répákat 5 cm-es darabokra vágjuk. Ezeket mind beletesszük a csirkeszárnnyal és a borssal együtt egy nagy műanyagdobozba, és ráöntünk annyi vizet, amennyi ellepi őket. Lefedve betesszük a mikroba, és 15 perc alatt 800-900 Wattos teljesítménnyel megfőzzük belőle az alaplevet, miközben 5 percenként átkeverjük. Végül leszűrjük, ha kell kipótoltuk annyi vízzel, hogy összesen 7½ dl legyen, és miután teljesen kihűlt, betesszük másnapig a hűtőbe.

A sült paprikához a sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A paprikákat egymás mellé tesszük egy 30 x 40 cm-es tepsibe, és bő 1 óra alatt megsütjük. Sütés közben olykor fordítunk rajtuk egyet, hogy mindenhol egyenletesen süljenek. Akkor vannak készen, ha már több helyen szinte fekete a héjuk.

Még melegen nylonzacskóba tesszük őket, hogy abban hűljenek ki. Ezután mindegyiket kicsumázzuk, papírtörlővel kitöröljük belőlük a magokat, és szintén papírtörlő segítségével leszedjük róluk a héjukat. Az így kapott paprikahúst felcsíkozzuk, majd zárható műanyagdobozban összekeverjük apróra vágott kakukkfűvel, zúzott fokhagymával, sózzuk-borsozzuk, és másnapig hűtőben tartjuk.

MÁSNAP
Az újhagymát egy 21 cm átmérőjű, 12 cm magas fazékban, némi sóval-borssal együtt, mérsékelt tűzön kevergetve megpároljuk az olajon 2-3 perc alatt. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a gyömbért és a sült paprikát, majd visszatesszük mérsékelt tűzre, és még 1-2 percig kevergetjük az egészet.

A hagymás-gyömbéres paprikához hozzáadjuk a narancslevet, a mézet, a 7½ dl alaplevet és a tejszín felét. A levest nagy lángon felforraljuk, mérsékelt lángon 1-2 percig forrásban tartjuk. Közben a tálaláshoz a maradék tejszínt összelangyosítjuk egy kis edényben a reszelt narancshéjjal, sózzuk-borsozzuk.

A levest botmixerrel összepürésítjük. Miután szétosztottuk a tányérokban, az adagok tetejére arányosan rácsurgatjuk a narancsos tejszínt, és mindegyiket megszórjuk egy-egy nagy csipetnyi apróra vágott, friss kakukkfűvel.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice