Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Rilette libacombból
Gyorsan, valami finomat!
 
Hozzávaló:
8 nagy marék só
3 libacomb
1 nagy fej fokhagyma
1 narancs
10 friss kakukkfű-ág
2 kávéskanál koriandermag
néhány darab szerecsendióvirág
½ dl brandy
1 dl víz


ELŐZŐ NAP
A só felét belehintjük egy nagy műanyagdobozba, bőrös oldalukkal lefelé ráfektetjük a libacombokat, és behintjük őket a maradék sóval. Folpackot teszünk a dobozra, és a libacombokat betesszük 1 napra a hűtőbe.

MÁSNAP
A libacombokról alaposan lesöpörjük a sót - ha túl sok tapadna rá, még óvatosan le is moshatjuk - és bőrös oldalukkal lefelé átrakjuk mindet egy minél vastagabb aljú, 30 cm átmérőjű, magas peremű lábosba, hogy elférjenek egymás mellett.

A fokhagymát gerezdjeire szedjük, a gerezdeket megpucoljuk. A narancsról krumplihámozó-késsel vékonyan leszedjük a héját. A fokhagymagerezdeket, a narancshéjakat, a kakukkfű-ágakat, a koriandert és a szerecsendióvirágot a libacombok köré dobjuk, majd rájuk öntjük a brandyt és a vizet.

A libacombokat a tűzhelyen mérsékelt tűzre tesszük, és megvárjuk, amíg a brandys víz elkezd bugyogni körülöttük. Ekkor rögtön lefedjük a lábost, a tűzhelyünk legkisebb fokozatára állítjuk alatta a lángot, és a libacombokat kb. 2-3 óra alatt omlósan puhára sütjük a tűzhelyen a saját zsírjukban.

Megvárjuk, hogy a libacombok langyosra hűljenek. Ezután kiemeljük őket a zsiradékból, és a húsukat cafatokra tépkedjük. A zsiradékot átszűrjük, a fokhagymagerezdeket megőrizzük. A cafatokat összekeverjük fokhagymagerezdekkel és a zsiradék 3/4-vel összekeverjük, majd átkanalazzuk egy zárható edénybe. A tetejére záró rétegként ráöntjük a maradék zsiradékot.

Az ételt betesszük a hűtőbe, hogy kenhető állagúra dermedjen. Friss kenyérrel vagy pirítóssal, lilahagymával vagy anélkül, de előtte-utána mindig pálinkával fenséges lakoma.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice