Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Mini kávés képviselőfánkok
Süssünk valamit!
 
A krémhez:
1,5 dl tej
2 dl tejszín
1 púpos evőkanál neszkávé
4 tojássárgája
10 dkg cukor
2,5 dkg finomliszt
½ vaníliarúd

A képviselőfánkokhoz:
2½ dl víz
1 dl tej
2 evőkanál neszkávé
15 dkg vaj
1 csipet só
20 dkg finomliszt
4 tojás

Az összeállításhoz:
3 evőkanál narancslikőr (pl. Cointreau)
5 evőkanál porcukor
3 dl hideg habtejszín

A képviselőfánkok megkenéséhez 1 tojásfehérje, villával enyhén felverve
A tálaláshoz kevés porcukor


A krémhez a tejet, a tejszínt és a neszkávét kevergetve felmelegítjük egy 1½ literes, kb. 20 cm átmérőjű lábosban. A tojássárgájákat, a cukrot, a lisztet és a vaníliarúd kikapargatott belsejét kézi habverővel összehabarjuk egy tálban. Ezután a tojássárgájás tálba apránként beleöntjük a meleg, kávés, tejes-tejszínes keveréket, és közben a tojássárgájákat kitartóan kevergetjük a kézi habverővel.

Az így készült keveréket visszaöntjük az eddig használt lábosba, és továbbra is folyamatosan táncoltatva a kezünkben a kézi habverőt, a takaréklángnál csupán kicsivel erősebb tűzön 3 perc alatt sűrűre főzzük. A kész krémet átöntjük egy tálba, a tetejére lágyan folpackot nyomkodunk, hogy ne bőrösödjön meg, és miután kihűlt, hűtőbe tesszük. (A krém sűrűsége miatt lassan hűl, de 1 nappal korábban is elkészíthető.)

A neszkávét, a tejet, a vizet és a sót beletesszük egy 1½ literes, 19 cm átmérőjű fazékba, összemelegítjük, majd hozzákockázzuk a vajat, és az egészet kevergetve felforraljuk, hogy a vaj elolvadjon. Ha ez megtörtént, beleszórjuk a fazékba a lisztet. Rögtön takarékra csavarjuk a lángot, és fakanállal erőteljesen, kitartóan addig keverjük a masszát, amíg fényes és sűrű nem lesz. Elsőre olyannak tűnik, mint valami csiriz, de néhány perc után rendbe jönnek a dolgok.

Ekkor áttesszük a masszát egy nagy keverőtálba, és kicsit szétterítjük, hogy gyorsabban kihűljön. Végül robotgéppel egyenként jó alaposan hozzádolgozzuk a tojásokat.

A sütéshez a sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és 2 db 30x40 cm-es tepsibe sütőpapírt terítünk. A tésztát habzsákba töltjük (a zsákba nem kell cső), és 2 cm átmérőjű halmokat nyomunk ki belőle egymástól 4 cm-re a tepsikre.

A képviselőfánkokat először 20 percig sütjük, majd rácsra téve kihűtjük őket, és az aljukat tűvel megszurkáljuk, hogy elmenekülhessen belőlük a gőz.

Az összeállításhoz a hideg tejszínt megízesítjük porcukorral, narancslikőrrel, és habbá verjük. A fánkok tetejét levágjuk, félretesszük. A hideg krémet robotgéppel átkeverjük, hogy habosabb, lazább legyen.

A krémet habzsákba kanalazzuk (most se kell bele cső), és megtöltjük vele a megskalpolt fánkokat. Ezután a habzsákot elmossuk, szárazra töröljük, (csövet megint nem teszünk bele), és a segítségével megpúpozzuk édes, likőrös tejszínhabbal a fánkokat. A megtöltött fánkokra visszaillesztjük a kalapjaikat, és meghintjük őket porcukorral.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice