Hozzávaló:
5 ek cukor
víz, kb 5 dl
1 csillagánizs
2 szegfűbors
½ csili, kimagozva és vékonyra vágva
1 kisebb fahéjdarab
2 csík narancshéj
1 vaníliarúd héja, és külön a kikapart belseje
3 keményebb, téli körte, meghámozva és kimagozva, félbevágva
1 doboz mascarpone
2 ek porcukor
egy citrom reszelt héja
Az első 8 hozzávalót összedobjuk a kuktában, és a cukor elolvadásáig melegítjük. Ekkor hozzáadjuk a körtefeleket, lezárjuk, és újraforrástól számított kb. 5-8 percig főzzük.
Ezalatt elkészül a hab: ehhez a mascarponét krémesre keverjük a porcukorral, a citromhéjjal és a vanília belsejéval.
A kuktát gőztelenítjük, a körtéket kiemelve félretesszük. Nagy lángon addig sűrítjük a visszamaradt posírozólevet, amíg szinte mézsűrűségű nem lesz. A fűszerdarabokat kidobjuk belőle, a szósszal meglocsoljuk a körtéket, és a mascarpone krémmel tálaljuk.
|