Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Marokkói birsalmás csirke
Gyorsan, valami finomat!
 
Hozzávaló:
4 csirkecomb
só és frissen őrölt bors
3 nagy fej vöröshagyma
1 db 10 cm-es friss gyömbér vagy 1 púpos kávéskanál őrölt gyömbér
¾ dl olaj
1-1 kávéskanál őrölt fahéj és őrölt római kömény
1 dl száraz fehérbor
1½ + 1 dl víz
40 dkg birsalmasajt
2 citrom

A tálaláshoz esetleg 3 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld és ugyanennyi pirított, durvára tört mandula

 

Előmelegítjük a sütőt 220ºC-ra (gázsütőn 7-es fokozat). A csirkecombokat sózzuk-borsozzuk. A vöröshagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk. Ha friss gyömbért használunk, meghámozzuk, és éles reszelőn megreszeljük.

Az olajat egy 30 cm átmérőjű, vastag aljú, tűzhelyen és sütőben egyaránt használható edényben megforrósítjuk. Oldalanként 3-3 perc alatt alaposan megpirítjuk benne a csirkecombokat: ettől belül nyersek maradnak, de jól van ez így. Az előpirított csirkecombokat szűrőlapáttal kiszedjük, és alufóliával letakarva félretesszük.

Az eddig használt edényben ott van még a csirke pirításához használt olaj. Ezen, de már mérsékelt lángon, némi sóval és borssal megpároljuk kb. 10 perc alatt a hagymát, majd a párolt hagymához vegyítjük a gyömbért, a fahéjat és a római köményt. Pár másodpercig még kevergetünk, hogy a hagyma átvegye a gyömbér és a fűszerek aromáját, majd levesszük a tűzről.

A hagymához visszapakoljuk az előpirított combokat. Ráöntjük a bort és a 1½ dl vizet, aztán az egészet erős lángon felforraljuk. Most a tűzhelyről áttesszük a sütőbe, és a csirkecombokat először 20 percig sütjük bőrös oldalukkal felfelé, alufóliával letakarva. Ezután megfordítjuk a combokat, adunk nekik 15 percet, majd levesszük a fóliát, újra fordítunk a combokon, és további 15 percig ismét a bőrös oldalukkal felfelé készre sütjük.

Ezalatt a birsalmasajtot kockákra vágjuk, és egy kis, de magas peremű edényben mérsékelt tűzön kevergetve összeforraljuk 1 dl vízzel és a citromok levével. Az a cél, hogy a birsalmasajt teljesen összeolvadjon a vízzel és a citromlével.

Tálalás előtt a csirkecombokat átemeljük egy hőálló tálra, és alufóliával lefedve visszatesszük a lekapcsolt sütőbe, hogy melegen tartsuk.
Az eddig használt edényben hozzáöntjük a birsalmasajtos egyveleget a hagymához, és nagy lángon 5 perc alatt kevergetve összeforraljuk vele. Ez lesz a szósz: megkóstoljuk, és ha kell, sózunk-borsozunk.

Tálaláskor a birsalmás szószt a csirkecombok köré kanalazzuk, és a további arabos ízhatás jegyében megszórjuk apróra vágott, friss korianderzölddel, valamint ha szeretjük, pirított, durvára tört mandulával. Kuszkusz a megfelelő körete, akár simán, akár pici sáfránnyal ízesítve.


4 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice