Hozzávaló:
2 db hámozott, felkockázott körte (összesen 400 g)
140 g puha vaj
140 g cukor
2 db tojás
50 g mandula-forgács
180 g liszt fél zacskó sütőporral elkeverve
5 g vajat egy serpenyőben megolvasztunk. Hozzáadunk 15 g cukrot, és közepes lángon megolvasztjuk. 5-6 percig pirítjuk benne a körtekockákat, közben időnként megrázogatjuk a serpenyőt.
5 g vajjal kivajazunk egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőforma alját és oldalát bevonjunk mandulával úgy, hogy a formát megforgatjuk. A felesleges mandulát kivesszük a formából.
A maradék cukrot hozzáadjuk a maradék vajhoz, és együtt kikeverjük. A tojásokat egyenként hozzáadjuk. Majd hozzáöntjük a lisztet, és egy kis falapáttal az egészet összekeverjük. Beletesszük a körtét. A tésztát beleöntjük a sütőformába. A tészta tetejét megszórjuk a maradék mandulával. A sütőformát bevonjuk sütőfóliával. A kuktába minimum 8,5 dl vizet öntünk. A sütőformát a párolókosárba tesszük, a kosarat pedig a kuktába.
Lezárjuk a kuktát. Mihelyt a gőz kezd kiáramlani, kisebbre állítjuk a hőfokot, és az ételt 59 prcig főzzük tovább.
Kiemeljük a kuktából a párolókosarat, és levesszük róla a sütőfóliát. A süteményt hagyjuk kihűlni, mielőtt kivennénk a formából.
|