Hozzávaló:
60 dkg csirkemellfilé
3 evőkanál olaj
5 dkg vaj
A páchoz:
4 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál rizsbor (mirin) vagy 1 evőkanál száraz fehérbor, 1 evőkanál víz és ½ evőkanál méz keveréke
A mogyorós szószhoz:
1 nagy csokor újhagyma
1 db 5 cm-es friss gyömbér
3 gerezd fokhagyma
2 friss, piros chilipaprika
1 zöldcitrom
15 dkg pirított, sós mogyoró
½ dl olaj
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
1 dl víz
A tálaláshoz 3 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
A húst ujjnyi csíkokra vágjuk. A páchoz a szójaszószt összekeverjük a mirinnel, összeforgatjuk a húscsíkokkal, és a pácolt húst félretesszük.
Amíg a hús pácolódik, előkészítjük a mogyorós szósz hozzávalóit. Az újhagyma fehér részét felkarikázzuk, apróra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, finomra reszeljük. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. A chiliparikát kimagozzuk, az üres paprikahéjat vékony felszeleteljük. A zöldcitrom levét kifacsarjuk, átszűrjük.
Megfőzzük a mogyorós szószt, ami nagyon hamar megvan. Egy 24 cm átmérőjű serpenyőben mérsékelt tűzön, kevergetve megfonnyasztjuk az olajon az újhagymát 5 perc alatt. Hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát és a chilit, és ezekkel együtt is kevergetjük még a hagymát 2-3 percig. Ekkor hozzászórjuk a mogyorót, jár neki 1 perces kevergetés, majd az egészet lehúzzuk a tűzről, és összeturmixoljuk a zöldcitromlével, a szójaszósszal, a mézzel, a vízzel. A szósz készen van.
A csirkecsíkok sütéséhez összeolvasztjuk az olaj és a vaj felét egy 30 cm átmérőjű serpenyőben, majd a vaj-olaj keveréket nagy lángon megforrósítjuk, és mérsékelt lángon megsütjük rajta a csirkecsíkok felét. A megsült húst alufóliával letakarva félretesszük egy tányéron, és néhányat félbevágunk, hogy rendesen átsültek-e. Vigyázat, kiszárítani sem szabad.
Ezután a serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, a belsejét óvatosan szárazra töröljük papírtörlővel, és a maradék olajon meg vajon ugyanígy megsütjük a maradék csirkecsíkot.
Az összes csirkecsíkot visszatesszük a serpenyőbe, ráöntjük a mogyorós szószt, és az ételt nagy lángon, egészen rövid idő alatt összemelegítjük. Tálalás előtt rászórjuk az apróra vágott korianderzöldet. Rizstésztával szoktuk enni.
|