Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Csirkecsíkok indonéz mogyorómártással
Gyorsan, valami finomat!
 
Hozzávaló:
60 dkg csirkemellfilé
3 evőkanál olaj
5 dkg vaj

A páchoz:
4 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál rizsbor (mirin) vagy 1 evőkanál száraz fehérbor, 1 evőkanál víz és ½ evőkanál méz keveréke

A mogyorós szószhoz:
1 nagy csokor újhagyma
1 db 5 cm-es friss gyömbér
3 gerezd fokhagyma
2 friss, piros chilipaprika
1 zöldcitrom
15 dkg pirított, sós mogyoró
½ dl olaj
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
1 dl víz

A tálaláshoz 3 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld


A húst ujjnyi csíkokra vágjuk. A páchoz a szójaszószt összekeverjük a mirinnel, összeforgatjuk a húscsíkokkal, és a pácolt húst félretesszük.

Amíg a hús pácolódik, előkészítjük a mogyorós szósz hozzávalóit. Az újhagyma fehér részét felkarikázzuk, apróra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, finomra reszeljük. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. A chiliparikát kimagozzuk, az üres paprikahéjat vékony felszeleteljük. A zöldcitrom levét kifacsarjuk, átszűrjük.

Megfőzzük a mogyorós szószt, ami nagyon hamar megvan. Egy 24 cm átmérőjű serpenyőben mérsékelt tűzön, kevergetve megfonnyasztjuk az olajon az újhagymát 5 perc alatt. Hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát és a chilit, és ezekkel együtt is kevergetjük még a hagymát 2-3 percig. Ekkor hozzászórjuk a mogyorót, jár neki 1 perces kevergetés, majd az egészet lehúzzuk a tűzről, és összeturmixoljuk a zöldcitromlével, a szójaszósszal, a mézzel, a vízzel. A szósz készen van.

A csirkecsíkok sütéséhez összeolvasztjuk az olaj és a vaj felét egy 30 cm átmérőjű serpenyőben, majd a vaj-olaj keveréket nagy lángon megforrósítjuk, és mérsékelt lángon megsütjük rajta a csirkecsíkok felét. A megsült húst alufóliával letakarva félretesszük egy tányéron, és néhányat félbevágunk, hogy rendesen átsültek-e. Vigyázat, kiszárítani sem szabad.
Ezután a serpenyőből kiöntjük a zsiradékot, a belsejét óvatosan szárazra töröljük papírtörlővel, és a maradék olajon meg vajon ugyanígy megsütjük a maradék csirkecsíkot.

Az összes csirkecsíkot visszatesszük a serpenyőbe, ráöntjük a mogyorós szószt, és az ételt nagy lángon, egészen rövid idő alatt összemelegítjük. Tálalás előtt rászórjuk az apróra vágott korianderzöldet. Rizstésztával szoktuk enni.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice