Receptek / Judit receptjei / 2009. ősz  ::. 

«««
Tárkonyos vetrece
Főzzünk valami finomat!
 
Hozzávaló:
60 dkg marhalapocka, 2x2 cm-es kockákra vágva
só és frissen őrölt bors
15 dkg kolozsvári szalonna, felcsíkozva
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, finomra zúzva
½ evőkanál őrölt pirospaprika
2 evőkanál tárkonyecet
2 dl száraz fehérbor
45 dkg mirelit zöldbab
1 babérlevél

A sűrítéshez:
3 dl tejföl
2 dl tejszín
1 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál apróra vágott, friss tárkony

A páchoz:
5 dkg friss gyömbér, meghámozva és vékonyan felszeletelve
1½ dl tej


A páchoz összekeverjük a gyömbért és a tejet, majd hozzáforgatjuk a felkockázott húst. A bepácolt húst lefedjük, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap előmelegítjük a sütőt 140 fokra (gázsütőn 2-es fokozat). A főzéshez kiválasztunk egy olyan 30 cm átmérőjű, 15 cm magas, vastag aljú lábost (az öntöttvas a legjobb hozzá), amely tűzhelyen és sütőben egyaránt használható.

A kiválasztott edényben pörcösre pirítjuk a vajon a szalonnát. A pörcöket kivesszük, félretesszük, és a zsiradékból csak a felét hagyjuk benne, a többit magunk mellé készítjük.

Az edényben maradt zsiradékot nagy lángon felhevítjük, és a húscsíkokat 2 adagra osztva, adagonként jó 2-2 perc alatt előpirítjuk rajta. Az előpirított húsok közül kiszedjük a gyömbér darabokat és félretesszük. Az edénybe beleöntjük a maradék zsiradékot, és sóval-borssal, lefedve, de néha megkeverve, mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk rajta a hagymát kb. 15 perc alatt.

A hagymához hozzákeverjük a félretett szalonnapörcöket, a fokhagymát, a pirospaprikát, az előpirított húscsíkokat. Ezután beleöntjük az edénybe a bort meg a tárkonyecetet, és kb. 6 dl vizet, hogy a boros-tárkonyecetes folyadék jó egy ujjnyira ellepje a húscsíkokat.

Az ételt kevergetve forrásban tartjuk a tűzhelyen 5 percig, majd lefedjük, és azonnal áttesszük 2 órára a sütőbe, hogy a húscsíkok vajpuhára párolódjanak. Közben egyszer-kétszer ránézünk, átkavarjuk, és ha kell, kevés meleg vízzel pótoljuk róla a pároló folyadékot.

A sütés utolsó fél órájában egy 3 l-es fazékban, babérleveles vízben puhára főzzük a zöldbabot.

A sűrítés hozzávalóit kézi habverővel összekeverjük.

Ha kész a hús, visszatesszük a tűzhelyre, belekeverjük a leszűrt zöldbabot. Ekkor megnézzük, és ha kell, pótoljuk a vizet, hogy sűrű leves legyen belőle. Hozzákeverjük a sűrítést, esetleg sózzuk-borsozzuk, és mérsékelt tűzön néhány percig kevergetjük még az ételt. Amikor kialakult a húscsíkok körül a selymes szósz, készen van. Amennyiben nem esszük meg azonnal, hagyjuk kihűlni, és 1 napra tegyük hűtőbe. Tálalás előtt átmelegítjük, és ha besűrűsödött volna, adjunk hozzá 1-2 pohár vizet, amelyet tárkonyecettel savanyítottunk.

8-10 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice